Amsterdam - chokladströssel och handväskor

I maj 2014 åkte min kompis Maria och jag (Sara) till Amsterdam för en långhelg. Vi trivdes bra i staden, det var en härlig avslappnad atmosfär och vackert väder. Det känns som om majoriteten av både turister och lokalbefolkningen cyklar, så det var inte särskilt mycket biltrafik. För mig som har väldigt dåligt lokalsinne var det en förvirrande stad, jag lyckades aldrig lära mig att hitta någonstans. Lyckligtvis verkar Maria ha en inbyggd kompass så hon kunde guida mig. Det som förvirrade mig mest var nog alla kanalerna. Överallt fanns det broar och jag lyckades aldrig lista ut vart vi var för tillfället.

Amsterdam är fullt av mysiga gator att strosa på, kanaler att åka båt på och caféer att fika på när man studerar folklivet. För att få en ordentlig Holländsk upplevelse av vårt Amsterdambesök hade vi bokat boende på en husbåt. Det var verkligen en behaglig upplevelse. De som ägde båten bodde själva i en del och hyrde ut den andra. Vår del av båten var fint renoverad, ägarna var supertrevliga och varje morgon kunde vi äta god frukost på däck medan svanar simmade förbi. En bra start på dagen!

Här nedan kommer lite tips på saker att göra och lite praktiska tips:

Varje morgon knackade det på dörren, och vårt värdpar kom med en härlig frukostbricka. Förutom att den gjorde oss mätta gav den oss också huvudbry.

Chokladströssel
Varje morgon fick vi en väldigt fin frukostbricka. Vad som var dagens frukost kunde variera från dag till dag, men en sak fanns alltid med vilket gjorde oss väldigt förvirrade, en skål chokladströssel. Vi förstod inte vad vi skulle göra med den. Skulle vi blanda den med müslin? Äta som godis? Lägga ovanpå osten på frukostmackan? Hur vi än funderade så blev vi inte klokare. Det var inte förrän sista dagen på väg till flygplatsen som vi listade ut vad vi borde ha gjort med strösslet. Vi såg en stor reklamplansch med ett foto föreställande en rostad macka, och en hand som strödde strössel över den. Så om jag kommer tillbaka till Holland så ska jag prova att använda strösslet som pålägg.

Handväskmuseum
Maria hade nosat reda på att det fanns ett handväskmuseum i Amsterdam
. Det tyckte vi lät roligt så vi styrde kosan dit. Det var roligt att promenera omkring på museet och se på alla möjliga och omöjliga handväskor. Svårt att inte småle när man ser alla kreativa, fantasifulla väskvarianter.
Om du är intrsserad av design och/eller handväskor är detta museum väl värt ett besök.

På muséet fanns dessutom ett mysigt café som serverade afternoon tea, eller cupcakes med dekorationer i form av handväskor.
För oss blev besöket lite extra spännande. Precis när vi satt oss ner och tänkte hugga in på vår fika så gick brandlarmet, så vi blev utrymda till muséets trädgård. Där fick vi stå och beundra tulpaner, innan de konstaterade att det var falskt alarm och vi kunde återgå till att fika.

En fantasifull handväska
Denna väskan var också härligt kreativ.
Ännu en rolig handväska.
En gullig och god cupcake från caféet, dekorerad med en handväska på toppen.
Brandlarmet gick när vi skulle börja fika. Vi fick vänta i trädgården bland tulpanerna.
Brandlarmet gick när vi skulle börja fika. Vi fick vänta i trädgården bland tulpanerna.

Anne Franks hus
När vi bestämde oss för att åka till Amsterdam, var en sevärdhet jag absolut ville se  Anne Franks hus.
Huset där Anne Frank och hennes familj höll sig gömda under andra världskriget. 

Vi gjorde dock misstaget att inte förbereda för oss vårt besök. När vi på lördag morgonen kom glatt promenerande, insåg vi att kön slingrade sig flera kvarter. Den var så lång att vi insåg att vi skulle få stå där minst en halv dag om vi skulle komma in. Det kände vi att vi inte hade lust med, så det blev inget Anne Franks hus för oss. Så mitt tips till dig är helt klart att köpa biljetter i förväg på Internet.

Skapa din egen Magnum
Flera år i rad har det öppnats en pop up store som heter Magnum pleasure store. Det låter lite kinky men det är ingen suspekt butik. Istället är det ett café där du får designa din egen Magnum-glass. Det är inget för den som inte kan bestämma sig, för du får göra en mängd val på kort tid. Du får helt enkelt en vaniljglass som start. Sedan bestämmer du om den ska doppas i vit, mörk eller mjölkchoklad. Sedan får du välja 3 olika topping bland en mängd alternativ, ex. chili, nötter, kokos, frystorkade bär m.m.

Detta var ett roligt sätt att äta glass och alla kunder får verkligen en väldigt personlig glassupplevelse. Så är du på väg till Amsterdam föreslår jag att du gogglar och ser om den öppnar i år.

Min egen Magnum. Vanilj doppad i mjölkchoklad med pistage, chili och fudgebitar. På toppen har de ringlat över vit choklad.
Min egen Magnum. Vanilj doppad i mjölkchoklad med pistage, chili och fudgebitar. På toppen har de ringlat över vit choklad.

Red light district
Två gånger hamnade vi i Red Light district. En gång gick vi vilse på kvällen när vi skulle återvända till vår båt, plötsligt insåg vi att vi hamnat bland skyltfönster där det stod  lättklädda tjejer bakom. Vi blev lite stressade och försökte snabbt ta oss därifrån.

Andra gången var vi på en guidad tur. Det var å ena sidan intressant att få promenera runt och få lära oss mer om hur Red light districts sexhandel och coffee shops har uppkommit och hur det fungerar.  Å ena sidan kändes det ganska konstigt. Vår guide pratade på om hur tryggt och bra det var för kvinnorna(han använde till och med det engelska ordet enpowering). Att de går på regelbundna läkarundersökningar, att de har fackföreningar och larmknappar så att polisen kommer snabbt om det behövs osv. Han menade på att många kvinnor arbetade med detta för att bekosta sina studier till exempel till sekreterare. Jag är lite skeptisk till att särskilt många utbildar sig till sekreterare nu för tiden. Dessutom kändes det som att han pratade bort oss från kärnfrågan "är det okej att köpa en annan människa?".

Vi valde att gå denna turen med ett öppet sinne och faktiskt lyssna in Holländarnas argument. Jag blev inte omvänd, utan tycker fortfarande att sexhandel är en konstig företeelse. Men visst var det intressant att få se det med egna ögon och få höra hur andra tänker. Så är du sugen på att lära dig mer om denna sidan av Amsterdambornas liv, så är det en bra idé att gå med på denna turen.

Om du går på turen så var försiktig var du fotograferar. Det är inte ok att fotografera kvinnorna och de finns historier om människor som gjort det ändå, som fått sina kameror konfiskerade av mindre trevliga män.


Åk på en flodkryssning
Många olika företag ordnar båtturer längs med kanalerna. Det är ett mysigt sätt att lära sig mer om staden och dess historia.

Hoppas att du får glädje av tipsen och att du själv får möjlighet att upptäcka denna trevliga och välkomnande stad.

Hälsningar Sara

Kommentarer