Island - bland valar, ösregn och god mat

vi åker till reykjavik

Påsken 2019 begav vi oss (Linda och Sara) till Island för en helg med späckat schemat och riktigt god mat. Här har vi  samlat våra bästa tips som förhoppningsvis kan hjälpa dig när du planerar din islandstripp.

Bra att tänka på

  • Att ha med sig kläder efter väder är väl alltid ett bra tips, men just för en Islandsresa är det totalt nödvändigt. Det behövs riktigt bra regnkläder för det regnar ofta och intensivt. När det blir regnigt i kombination med en blåsig ö, så blir det riktigt kallt! Vi frös nog mer än vad vi någonsin gjort förrut, trots att vi hade varma kläder och tjocka vinterjackor.
  • Island är dyrt!  Därför kan det vara bra att betalt en del i förväg så att du inte behöver stå med hela kostnaden samtidigt. Vi valde att ta med oss lite knäckebröd, müsli och snacks hemifrån. På så sätt kunde vi äta frukost vid vårt boende(kompletterat med lokalt inhandlad skyr) och ha något att mumsa på när vi var ute på vägarna. Sedan åt vi istället lunch och middag på restaurang. Däremot blev vi förvånade över att det inte var så dyrt på flygplatsen som vi trott. Mycket var billigare där än inne i stan.
  • Island är en ö med inte så många invånare, men många turister. Därför kan det vara svårt att få tag i boende och hotellpriserna kan vara höga. Så boka i tid! Vi hittade vårt boende via airbnb.
  • Varmvattnet från kranen kan lukta lite konstigt, men det är ingen fara utan bara att vänja sig vid.

tips på saker att SE och göra

  • Blå lagunen -  Vi var osäkra innan vårt besök om det skulle kännas som en turistfälla, men vår åsikt är att det är väl värt ett besök. Vi tog Comfort paketet, det billigaste, och då ingick inträde, lermask, handduk ochen valfri dryck i poolbaren. Det var härligt att befinna sig i det varma härliga vatten, i den karga isländska omgivningen. Bästa tipset är att lägga ditt besök på blå lagunen i anslutning till ditresa eller hemresa. Eftersom flygplatsen ligger nära blå lagunen kan du åka busstransfer till lagunen som sedan kör in till stan. Mer info om det kan du hitta på Blå lagunens hemsida.
  • Rid Islandshäst - Ett härligt sätt att uppleva Islands natur på nära håll. Du får vid samma tillfälle  en naturupplevelse, frisk luft och får träffa fina hästar. Vi hade tyvärr maximal otur med vädret. Vi  lyckades boka in ridturen en dag då det blåstre stormvind och ösregnade. Det blev inte en helt behaglig upplevelse för oss, men hästarna var fantastisk tappra, snälla och arbetsvilliga. Vi bokade vår tur med eldhestar, och det var väldigt välorganiserat med en stor omtanke för hästarna.
  • Valsafari- Eftersom vi befann oss i Reykjavik så utgick vår valsafari därifrån. Vi har förstått att det vid andra delar av ön finns ännu fler valar och andra sorters valar, men vi var nöjda med vår tur. Vi fick se flera knölvalar både vuxna och kalvar. På båten delar det ut sjösjuketabletter och vi fick låna varma och vattentåliga overaller. Guidningen på båten hölls av en marinbiolog, som på ett pedagogiskt sätt berättade om valar och deras liv. Vi valde en kombinationstur med valsafari på förmiddagen och golden cirkeltur på eftermiddagen, men du kan lika gärna boka valsafarin separat, eller kombinera valsafari med något annat.
  • Golden cirkel - Detta är en rundresa som utgår från Reykjavik, med några stopp på vägen. Många hyr bil och kör runt själva, vilket kan vara en bra idé om man har tänkt se mer av Island än huvudstaden. Eftersom vi bara var I Reyjkavik en långhelg valde vi istället att ta en organiserad busstur i samband med valsafarin. Stoppen på vägen är Thingvellir National Park, Gullfoss vattenfall och gejsrar och annan geotermisk aktivitet. Det blev stundtals lite segt  att sitta i buss länge, men det var häftigt att  höra och se med egna ögon det enorma vattenfallet och gejsrar som sprutar upp vatten med full kraft. 

Tips på ställen att äta

På Island kan du äta både gott och konstigt. Vi valde bort surhaj till förmån för mat vi tyckte lät gott.

  • Reyjkavik chips - Vår första kväll i den isländska staden var vi allmänt resetrötta men sugna på att upptäcka en ny stad. Efter en lättare middag sprang vi på detta trevliga ställe, enkelt men mysigt. De serverar enbart pommes frites och dryck. Till dina pommes frites kan du välja på en lång lista med olika såser. Ett trevligt ställe för den som inte är så hungrig, eller vill vara lite ekonomisk. Borden hade dessutom hål där man placerade sin pommes-strut.

Fiskmarkadurinn - Denna restaurang hade vi bokat bord på hemifrån. Vi hade läst att den fått goda rescensioner och den levde verkligen upp till högt ställda förväntningar. Det var fantastiskt gott!
Vi valde deras avsmakningsmeny och fick då smaka på en mängd spännande och goda rätter, som serverade på ett sätt som var en fröjd för ögat. Ett perfekt ställe om ni firar något eller är ute efter en minnesvärd matupplevelse.

Public house - En trevlig gastropub som vi trillade in på när vi vandrade runt i centrala Reykjavik. Mysig inredning, riktigt god mat och goda drinkar får du här. Ser inte så speciell ut från utsidan men väl inne så får du en annan känsla. En rolig meny och trevlig personal.

Vår resa till Reykjavik blev intensiv men trevlig. Vi hann med mycket på kort tid och är absolut sugna på att se Island igen. Reykjavik var en väldigt mysig stad som det hade varit kul att hinna uppleva mer av, dessutom lockar det att resa runt och se mer av ön. Men med tanke på prisläget så dröjer det ett tag innan vi har råd med en sådan resa igen. Fram tills dess njuter vi av våra minnen och härliga foton.

Om du är på väg till Island vill vi önska dig en härlig resa!

Hälsningar Linda och Sara