CINQUE TERRE

Vår första heldag i Italien hade vi bokat in en heldagsutflykt till Cinque terre.
Anledningen till att vi ville dit, var att vi läst många resereportage om byarna och blivit inspirerade till att uppleva dem med egna ögon. Cinque terre består av fem gulliga byar som ligger nära varandra och ligger relativt otillgängligt. De har ett härligt kustläge och många av husen är byggda utefter bergsidor.
Vi bokade en dagstur där det även ingick lunch för ca. 830kr.

Så vid 6.45 på morgonen släpade vi oss ut på gatan utanför hotellet och inväntade vår transport. Efter en liten stund kom en minibuss och plockade upp mig  och Marie. Sedan körde vi tvärs över gatan där vi plockade upp två personer till. Sen körde vi till den lilla historiska staden Lucca. Tyvärr hann vi inte se så mycket av själva staden, utan vi blev avlämnade på ett vägcafé. Där fick vi beställa något att dricka i väntan på att vår riktiga buss skulle anlända.

Efter ca 30 min rullade det in en nästan full buss med turister som bodde i Florens och startat sin resa där. Vi steg på bussen och hälsade på vår ganska stressade men trevlige och kunnige guide Amadeus. Sen var vi på väg mot vårt första stopp, Manarola.

 

Hamnen i Vernazza

Manarola
Vårt första stopp var i närheten av byn Manarola. Vägen dit var både läskig och fantastisk. Utsikten över havet, kusten och bergen var otroligt vacker men det var skrämmande att titta ut genom bussfönstret när det istället för väggren är ett gigantiskt stup.
Bussen släppte av oss uppe på en höjd, sen fick vi promenera nedåt längs en mindre väg i ca 1 kilometer innan vi kom fram till Manarola.

I Manarola fick vi 40 min fritid innan vi skulle träffas vid tågstationen för vidare transport. Så vi kände oss lite stressade för det var lite tid, och vi ville inte riskera att tappa bort vår resgrupp genom att missa tåget. Så vi tog en snabb promenad i byn innan vi begav oss till tågstationen.

Utsikt från utsiktsplatsen i Riomaggiore
Utsikt från utsiktsplatsen i Riomaggiore

Vernazza
Vi hoppade på tåget från Manarola till Vernazza. I Vernazza fick vi en timme att strosa runt. Det var en mysig liten by med många små gulliga restauranger och butiker mestadels souvenirbutiker.
Mina bilder gör inte riktigt en rättvis bild av vår upplevelse. Byarna är verkligen otroligt gulliga, mysiga och känns typiskt italienska, men det är fullt med folk överallt. Inte så mycket lokalbefolkning men otroligt mycket turister. Jag kom på mig själv när jag fotograferade att jag med mina foton försökte skapa en romantiserande bild av pittoresk fiskeby som inte har något med verkligheten att göra.

I Vernazza slog vi oss ner vid ett litet glasscafé i den mysiga hamnen. Sedan tog vi en promenad och tittade i souvenirbutikerna. Efter det begav vi oss tillbaka till hamnen där vi skulle invänta en båt. Köerna ringlade långa men vår guide hade fixat så att vi fick gå ombord först. Vi fick strikta order om att sätta oss i främre delen av båten.
Båtturen var mysig och det var vackert att se byarna från vattnet.

Vacker kyrka i Vernazzas hamn
Vacker kyrka i Vernazzas hamn

Monterosso
Efter en härlig båttur tuffade vi in i Monterossos hamn.
Nu förstod vi varför guide ville att vi skulle sitta i den främre delen av båten. Att lasta av en fullsatt passagerarfärja tar ganska långtid när alla ska av på samma landgång och många dessutom släpar på tungt bagage. Så även om du inte reser med en grupp är det ett bra tips att hålla dig i båtens för under båtturen.

I Monterosso fick vi mer tid på oss, 4,5 timmar. De av oss som bokat utflykt med lunch begav oss nu till en restaurang utanför centrum för lunch. Det var en färdig meny som serverades ut till borden i ett rasande tempo. Först fick vi pasta med pesto, sedan en bit grillad fisk och som efterrätt tiramisu. Maten var jättegod och vi fick chansen att småprata med våra medresenärer. Vi tycker båda två att vi inte är så bra på att inleda samtal med folk vi inte känner, så detta var lite av ett träningstillfälle. Vårt bordsällskap var från Colombia och England. Mestadels pratade vi mat och alla var nyfikna på när Maries bebis skulle komma till världen.

Efter restaurangbesöket styrde jag och Marie kosan mot stranden. Det var en riktigt varm dag så känslan när jag fick svalka mig i vattnet var underbar. Vi stannade så länge som möjligt på stranden. Sedan svalkade vi oss med varsin glass innan vi begav oss mot tågstationen.

Att ta sig ombord tåget till Riomaggiore var ingen trevlig upplevelse. Det var otroligt mycket folk som skulle på och av samtidigt. Vår guide var noga med att alla drygt 40 passagerare från vår buss skulle gå på i samma vagn. Sen stod han och skrek "Get on!!Get on!!" även om vi kände att det går inte för oss att få plats där inne. När vi i sista stund lyckades pressa oss in, visade det sig att tåget kör vare sig alla kommit med eller ej.

En kärleksbro i Riomaggiore
En kärleksbro i Riomaggiore

Riomaggiore
I Riomaggiore stannade vi bara en kort stund, ca 30 min. Där var  det lite lugnare än i de andra byarna. Där fanns en fin utkiksplats och en "kärleksbro". Alltså en bro där kärlekspar låser fast ett hänglås för att symbolisera att de hör ihop. Efter att besökt bro och utkiksplats inväntade vi vår hemtransport.

Marie i Vernazza
Marie i Vernazza
Vackert belägen tågstation i Riomaggiore
Vackert belägen tågstation i Riomaggiore

Summering
Vi hade en trevlig dag i värmen och i en vacker miljö. Cinque terre var vackert och trevligt, men räkna med mycket folk. Om du är i närområdet tycker jag absolut ska besöka området, men göra det annorlunda än vad vi gjorde. Vår dag blev stressig när vi skulle hinna med alltför  mycket på kort tid.

Om du vill besöka alla fem byarna rekommenderar jag att göra det kombinerat med en eller två övernattningar i någon av byarna. På så sätt kan du i lugn och ro utforska byarna.
Om vi skulle göra en dagsresa med facit i hand skulle vi bara besöka två byar, på så sätt hade vi fått mer kvalitet och mindre stress.

Byarna vi gillade bäst var Vernazza och Monterosso. Vi besökte som sagt fyra av fem byar. Anledningen till att vi inte besökte den femte, Corniglia är att den är mer otillgänglig än de andra.

gata i Manarola
gata i Manarola
Hamnen i Monterosso
Hamnen i Monterosso

Kommentarer