MATLAGNINGSKURS I FLORENS

Italiensk organisationsförmåga
Under vår andra dag på vår Italienresa hade vi bokat in oss på en matlagningskurs i Florens. Något vi verkligen längtat till. Kursen hade vi bokat med Viator.com.
Dagen började som en katastrof men kom sedan att bli riktigt bra i slutändan.

När vi bokade kursen stod det i kursbeskrivningen att det ingick tågbiljetter från Pisa till Florens i priset. Tåget skulle avgå från Pisa 08.25 och returresan från Florens skulle starta vid 14.30. Någon vecka innan det var dags för avfärd började jag undra över hur vi skulle få tag i själva tågbiljetterna. Det stod ingen information om detta i bekräftelsen vi fått. Jag försökte kontakta Viator, men de hänvisade mig till att ringa till arrangören i Italien.
Vi hade lite språkförbistringar men efter ett tag lyckades jag förstå, att vi inte alls skulle åka tåg, utan bli hämtad av en "shuttle". Den skulle avgå från Piazza Duomo 7, kl.06.45 på morgonen. Vi var inte helt förtjusta i den tidiga upphämtningstiden men kände att vi inte kunde påverka det.

Vi rådfrågade personal på vårt hotell, en taxichaufför och google maps om upphämtningsadressen. Samtliga var överens om att det bara var runt hörnet från vårt hotell. Så strax innan 06.45 släpade sig två supertrötta kockaspiranter ut till mötesplatsen. Där blev vi stående. Ingen shuttle kom och inte lyckades vi komma i kontakt med arrangören. Efter 45 min fick vi kontakt med vår chaufför som stod på en helt annan plats än oss. Äntligen var vi alltså på väg.

Vid 8.30 stannar vår chaufför på en gata i Florens och pekar mot ett kontor. Han säger att det öppnar kl.9.00 och att då är det dags för vår kurs. Han tycker att vi kan gå iväg till ett café och äta frukost så länge. Vi blir lite förvirrade eftersom vi trodde att vi var sena, med tanke på strulet i Pisa.
Vi köper med fika från ett café och ställer oss utanför kontoret och väntar. Tio över nio kommer en tjej på vespa och öppnar. Vi presenterar oss och säger att vi ska vara med på matlagningskurs. Till svar får vi "You can sit down it starts by ten". Nu börjar vi bli irriterade. Varför släpa upp oss vid sextiden helt i onödan?!
Vi frågar om hemresan och får till svar att vår shuttle avgår 20.30. Vi frågar när kursen slutar och svaret är 14.00. När vi undrar varför hemtransporten är sex timmar efter kursens slut får vi en axelryckning och "Free time in Florens" till svar. Det som vi bokat som ett lunchevent visar sig minst sagt bli en heldag.

Vid det här läget är vi trötta och minst sagt irriterade. Inget fel med tid att strosa runt i Florens men det hade varit trevligt att få veta det  i förväg. 
Nu dök vår kock Andrea upp och efter det vände lyckan och vårt humör gick upp i topp.

 
Vår kock och instruktör visar oss hur mår Tiramisu blev.
Vår kock och instruktör visar oss hur mår Tiramisu blev.
Marie med förrätten Bruschetta.
Marie med förrätten Bruschetta.

Kursen börjar
Vår kursledare tog direkt ut vår lilla trupp på promenad till en lokal matmarknad. Vi var en grupp på 6 personer från Sydafrika, USA, Australien och Sverige.
På matmarknaden fick vi en intressant inblick kring toskanska ingredienser. Vi fick lära oss att man aldrig har salt i brödet och att de olika komagarna har olika smak men att alla är delikata. Främst var vi på marknaden som ett studiebesök men vi inhandlade även några ingredienser som vi skulle använda i vår matlagning.

Efter besöket på marknaden begav vi oss till en restaurang. Det var häftigt att få stå i ett riktigt restaurangkök och laga mat. Stundens allvar kom över mig ibland, så i mina försök att göra rätt blev det plötsligt nervöst att göra sådant jag egentligen kan.Jag har hackat tomater en massa gånger men plötsligt blev jag nervös om huruvida Andrea skulle godkänna mitt hackande. Han var väldigt noggrann.

Vi började med att göra efterrätten Tiramisu. Att vi började med efterrätten berodde på att den behövde tid att gotta till sig i kylen. Vi fick lära oss att man i Toscana inte brukar ha alkohol i tiramisu. Vi doppade kexen i kaffe, och mellan lagren av kex lade vi den mumsiga röran med bland annat ägg och mascarpone. Vi fick lära oss att knepet är att vispa "fluffet" länge, gärna upp till en timme, för då blir det bäst.

Nu var det dags för förrätten, Bruschetta. Vi hackade tomat och basilika jättenoga så att Andrea skulle bli nöjd med resultatet.

Andrea tycker inte att jag blandar pastan med mjöl på rätt sätt. Jag får göra om och göra rätt!
Andrea tycker inte att jag blandar pastan med mjöl på rätt sätt. Jag får göra om och göra rätt!

Huvudrätten
Huvudrätten bestod av två delar. Färsk handgjord pasta men ragu till.
Att göra färsk pasta från grunden var väldigt roligt. Däremot är jag alldeles för lat av mig, så jag insåg att det förmodligen aldrig kommer hända igen att jag gör egen pasta. Det kändes som väldigt mycket jobb för lite pasta. Men det var  verkligen en rolig upplevelse.
Till ragun hade vi bland annat köttfärs, lök, morötter, vin , tomat och färska tomater. I min vegetariska variant strök vi köttfärsen.

När vi var klar med all matlagning tog vi av oss förklädena. Vi fick sätta oss vid ett bord och välja valfri dryck.
Sen fick vi bara vänta medan pastan kokade, innan vi blev serverade maten vi själva lagat.
Jag vet att eget beröm luktar illa, men det kan inte hjälpas i detta fall. Maten var verkligen supergod!
Så jag var stolt över mig själv och mina kockkompanjoner.
Dessutom var det trevligt att medan vi åt samtala med våra övriga kursdeltagare om resor och mat.

Sammanfattningsvis vill jag säga att kursens upplägg och vår kursledare verkligen vara jättebra. Han vägledde oss lugnt och pedagogiskt genom alla momenten. Dessutom med en ängels tålamod!
Det var roligt med såpass vardagliga recept, för då är det mer troligt att vi kommer att laga dem igen.
Så kursen rekomenderar jag verkligen. Det var roligt, lärorikt och gott!


Jag tror att det som skapade mest irritation för oss på morgonen berodde på att vi bodde i Pisa och kursen hölls i Florens. Om du bor i Florens slipper du nog förvirrade transporter och brist på information. Om du precis som oss bor i Pisa, kolla då upp tider och upphämtningsställen i god tid för att slippa obehagliga överraskningar.

Slutresultatet av allt vårt jobb. En fantastiskt god lunch!
Slutresultatet av allt vårt jobb. En fantastiskt god lunch!

Vi upptäcker Florens
Nu hade vi sex timmar att strosa runt i Florens. Det var en väldigt vacker stad med många magnifika byggnader. 
Det var väldigt varmt så vi försökte hålla oss i skuggan så mycket vi kunde, och dessutom passade vi på att äta god italiensk glass.
Vi hittade många trevliga små butiker där vi köpte olika delikatesser men även små kockmössor till barn att ge bort. Så även om det inte var planerat fick vi en trevlig eftermiddag. Så "free time in Florens" visade sig vara en bra idé.
Så trötta, mätta och nöjda tog vi oss på kvällen tillbaka till Pisa.

Ponte Vecchio
Ponte Vecchio

Kommentarer