Shanghai och Peking

Den kinesiska muren är verkligen mäktig att se på nära håll.
Den kinesiska muren är verkligen mäktig att se på nära håll.

 Påsken 2013 åkte jag (Sara ) till Kina. En kompis arbetar för Volvo, och hade fått möjlighet att under två år arbeta i Shanghai, Kina. En fantastisk möjlighet för vännerna från västkusten att komma och hälsa på. Så nu var det dags för mig, min kompis Maria och hennes mamma Seija att besöka solens rike. 
Den mesta tiden tillbringade vi med att upptäcka Shanghai men vi gjorde även en tredagars utflykt till Peking.

 Här kommer  några tips på saker du borde göra om du besöker Shanghai eller Peking.

Åk upp i en hög byggnad
Shanghai är en stad med mängder av skyskrapor. Om du inte har höjdskräck är det en bra idé att ta dig upp i en av dem för att beundra staden från ovan.
Vi valde att ta oss upp i Shanghai World Financial Center som då var Shanghais högsta byggnad. Efter vårt besök har en ny skrapa (Shanghai Tower) byggts som är ännu högre.

Shanghai World Financial Center kallas ibland också "flasköppnaren"beroende på sin form. Byggnaden är 492 meter hög. På 474 meters höjd finns en inglasad utkiksplats, där även golvet är gjort av glas för bästa möjliga utsikt. Det var denna utkiksplats vi nu gav oss på att besöka. 

Jag lider inte av höjdskräck, men visst pirrade det till i magen när hissen snabbt svischade uppåt, och vi kunde se hur högt upp vi verkligen var
Jag lider inte av höjdskräck, men visst pirrade det till i magen när hissen snabbt svischade uppåt, och vi kunde se hur högt upp vi verkligen var
Ännu läskigare var det att promenera omkring på ett glasgolv nästan 500 meter upp i luften.
Shanghai från ovan

Ät Teppanyaki!
I Kina åt jag för första gången Teppanyaki och blev frälst. Det var bland det godaste jag någonsin ätit. Teppanyaki är egentligen japanskt men vanligt även i Kina.
Du blir placerarad nära en stor stekplatta. Från menyn väljer du huvudråvaror, sedan tillagar kocken dem framför dina ögon. Vi valde mestadels skaldjur och tillsammans med tillagningssättet och smaksättningen, blev maten otroligt god.
Så om du är i Shanghai och vill äta gott, prova Teppanyaki.

 

Vår kock tillagar efterrätt.
Vår kock tillagar efterrätt.

Besök Propaganda poster museet
Vi besökte ett litet men intressant museum som samlat på kinesiska propagandaaffischer. Vissa blir omedvetet roliga, andra är fina, ytterligare andra obehagliga, men framför allt är det intressant att se som ett tidsdokument över kulturrevolutionen och Kinas historia i allmänhet. Det är fascinerande på ett skrämmande sätt att försöka förstå hur du kan lura ett helt folk.

Personalen var trevliga och kunniga. Det var intressant att vandra runt bland utställningarna men även att kika runt i shoppen. Jag köpte ett inramat foto av en balettrupp. Truppen framför en av endast 8 balettföreställningar som var tillåtna under kulturrevolutionen. De framför föreställningen iklädda balettskor, uniformer och vapen.

Mitt foto jag köpte på museet. Det sitter numera på väggen i min hall.

Åk snabbtåg
Vi åkte tåg mellan Shanghai och Peking. Det är en sträcka på 132 mil som körs på under fem timmar, detta genom att tåget håller en snitthastighet av 300 kilometer i timman. Det var en behaglig tågresa där vi bokstavligt talat såg landskapet svischa förbi i full fart. 

Inne i tåget fanns det en hastighetsmätare så att vi kunde se hur fort tåget körde.
Inne i tåget fanns det en hastighetsmätare så att vi kunde se hur fort tåget körde.

Besök kinesiska muren
Om du besöker Peking bör du absolut göra ett besök till den kinesiska muren. Det är ett så otroligt imponerande byggnadsprojekt, och häftigt att på nära håll se hur mäktig den är och hur den slingrar sig fram genom landskapet. Vi besökte den delen av muren som kallas Mutianyu, eftersom vi fått information om att det skulle vara färre besökare där och alltså lugnare. Det visade sig stämma eftersom det inte var särskilt mycket folk utan vi kunde i lugn och ro utforska muren. Upp till muren åkte vi skidlift.

Besök Himmelska fridens torg och den förbjudna staden
Om du är i Peking tycker jag att du ska besöka dessa ställen. Det är ingen idé att försöka prata om studentrevolten 1989 med kineser. De har inte sett det fotot på den ensamma mannen som står mot en pansarvagn, som de flesta av oss västerlänningar aldrig kommer att kunna glömma.
För dem är detta gigantiska torg en plats för militärparader och Maos mausoleum.

Visseligen har det hänt mycket i Kina på senare år och landet är mer öppet, men när vi var där såg vi ändå tydliga bevis på att det är en diktatur. Yttrandefrihet verkar inte vara något som verkar vara populärt. 
Vi såg en man som plötsligt började kasta flygblad omkring sig på torget. Det tog inte många sekunder innan han blivit nedbrottad, bortförd och samtliga flygblad insamlade. Detta av civilklädda militärer/poliser/väktare som alldeles nyss promenerat runt och verkat som vilka privatpersoner som helst.  Självklart blir jag imponerad av modet hos denna man, han måste ju vetat vad som skulle hända men tog ändå risken. Så trots att jag inte tror det hoppas jag att något av flygbladen hittade fram till någon som kan föra budskapet vidare.


Torget leder fram till den förbjudna staden, som var kejsarens palats. Om du har sett filmen den siste kejsaren kommer du att känna igen dig. Förbjudna staden är till ytan världens i dag största palats, så det är ett jätteområde bestående av imponerande byggnader, konstverk och lite parker. Här kan man strosa runt länge och känna historiens vingslag.

Sara i förbjudna staden. Ett populärt utflyktsmål både bland turister och kineser så där var mycket folk.
Sara i förbjudna staden. Ett populärt utflyktsmål både bland turister och kineser så där var mycket folk.

Se upp med luften i Peking !
De har ett stort problem med dålig luft i Peking. Vissa dagar är det så illa att luften är rent hälsofarlig att andas, och då kan det vara bra att göra aktiviteter inomhus. Jag kände inte av den dåliga luftkvaliteten så mycket, men Marias mamma som har astmabesvär kände tydligt av att luften var dålig. När man ser kineserna både ute i trafiken och bland gator och torg, är det många som har munskydd. Detta mycket för att försöka undvika att andas in en del av den hälsofarliga luften.

Luften i Peking är dålig, många använder munskydd för att skydda sig. Att använda hjälm för att skydda sig mot potentiella trafikolyckor verkar inte lika högprioriterat.
Luften i Peking är dålig, många använder munskydd för att skydda sig. Att använda hjälm för att skydda sig mot potentiella trafikolyckor verkar inte lika högprioriterat.

Kommentarer