RIGA - En hektisk dag i en mysig stad

Vägen genom Sverige

En tidig september morgon påbörjade vi vad som skulle bli en lång dag av sittande. Efter en vår med bl.a köksrenovering hemma hos Sara och annat som gett oss en begränsad resbudget, var det äntligen dags för en gemensam resa. För att kunna ge oss iväg för en hyfsat billig peng, hade vi bokat en weekendresa med buss och färja till Riga.

Vår vana trogen åkte vi hemifrån tidigare än nödvändigt av rädsla för att inte hitta rätt. Rädslan visade sig vara obefogad. Linda styrde oss tryggt mot Vänersborg där Resemakarn hade ett kontor och vår buss startade.
Bussen var full till sista plats. Övriga passagerare var i princip bara pensionärer. De verkade ha väldigt kul och var ett trevligt resesällskap. Vi hoppas att vi precis som dem hittar på roliga saker när vi är pensionärer.

Efter en fika i Götene, lunch i Arboga och många mil på väg, rullade så äntligen bussen in vid Värtahamnen. Det var skönt att få röra oss på vår promenad fram till vår färja Romantika.

ombord på Romantika

Ingen av oss hade gjort en liknande resa förrut, och visste inte vad vi hade att förvänta oss. Men vi gillade färjan. Vi var nöjda med vår hytt, som var liten men fräsch. Vi hade bokat en hytt med fönster så vi kunde se Stockholms skärgård tuffa förbi i solskenet. 
 

Stort utedäck som säkert är populärt på sommaren.
Stort utedäck som säkert är populärt på sommaren.
Hytten var liten men funktionell med egen toalett och dusch.
Hytten var liten men funktionell med egen toalett och dusch.


Vi hade fått tipset att direkt när resan startade boka bord i någon av  restaurangerna. Det visade sig vara en bra idé eftersom det är många som vill äta. Speciellt denna dag när de dragit in en storm över Sverige. Personalen i restaurangen sa att de rekommenderade en tidig tid "beacause it will be a bumpy ride". Efter lite betänketid bestämde vi oss för att det var ett råd väl värt att följa.

Vi valde bort bufférestaurangen till förmån för restaurangen vid namn Grill House. Efter några minuters läsning av menyn bestämde vi oss för att ta deras förrätts och dessertbuffé. Kanske lite oväntat eftersom vi konstaterat tidigare att buffé inte var något för oss. Men vi var nöjda med vårt val. Maten var vackert presenterad och väldigt god. Bäst gillade vi utan tvekan efterrätterna, som var små och många.

 

En av favoriterna var sikrom med creme fraiche och rödlök
choklad med nötter
Det var inte så stot urval men allt smakade utsökt.
Tryfflar, cheesecake och ostbricka var några av deserterna.

Mätta och nöjda bestämde vi oss för att undersöka nöjesutbudet. Det fanns en pub där karaeoken var väldigt populär, ett disco där dansen på dansgolvet bytte riktning efterhand som vågorna fick båten att gunga samt en nattklubb med olika shower. Showerna var väl sådär men nattklubben var i princip fullsatt. Mest populärt visade sig lottdragningarna vara. Med jämna mellanrum lottades det ut fina priser. När vi steg ombord hade vi sett en lång kö för att köpa lotter, men inte riktigt förstått poängen. Men ett bra tips kan vara försöka köpa några lotter, för då blir definitivt nattklubbsbesöket mer spännande.
 

äntligen framme

Äntligen hade vi anlänt till Riga, och några hektiska timmar startade. Vi steg av båten strax innan elva på förmiddagen och senast 17 var vi tvugna att vara tillbaka ombord för att inte missa färjan hem. 
Vi hade bokat en guidad tur som tillägg till vår resa. Turen var på ca 2,5 timmar, halva tiden buss och halva tiden till fots. Vi mötte upp med vår guide precis utanför färjeterminalen.
Vi fick en bra överblick av staden och dess sevärdheter men hann inte titta närmare på något speciellt.

Riga visade sig vara en mysig stad med många vackra gamla hus. Bäst tyckte vi om gamla stan med sina myllrande gator och historiska känsla.Eftersom Riga inte är så stort är det en väldigt promenadvänlig stad. Det är lätt och trevligt att ta sig fram till fots i Riga.

När den guidade turen slutade var vi väldigt hungriga. Under vår promenad hade vi gått förbi en restaurangbyggnad som såg väldigt tilltalande ut. Restaurangen heter 1221 och vi bestämde oss för att luncha där. De kan nog vara det bästa beslut vi tagit på länge.
Maten var otroligt god! Dessutom var restaurangen väldigt trevligt inredd och maten vackert presenterad. 
Vi skulle kanske inte beskriva detta som en billig restaurang, men i förhållande till matens kvalité skulle vi nog säga att detta är prisvärd finmat. Utöver att maten var god och vackert presenterad var menyn väldigt spännande med många lokala råvaror.

Otroligt nöjda efter vår lunch tog vi nu en promenad längs med floden Daugava. Målet var Rigas stora matmarknad som ligger inrymd i flera stora zeppellinerhangarer. Vi hade läst före vår resa att detta skulle vara en av Europas största marknader.
Det känns som en marknad mest för lokalbefolkningen och inte riktat särskilt mycket mot turister. I en hangar såldes i princip bara kött, i en annan bara grönsaker.  Här känns rejält och prisvärt men inte så mycket en fröjd för ögat. Mest oväntat var att de på flera ställen såldes ekollon och en speciella "knäppare" för att öppna ekollonen.

Så om du inte ska handla bröd, inälvsmat eller ekollon behöver du inte tillbringa så mycket tid inne i hangarerna. Däremot är det ändå värt att styra stegen hit. På torget utanför säljs lokalt hantverk till bra priser. Vi shoppade loss på fina vantar med vackra mönster och ryska dockor. Här kan du hitta trevliga presenter eller saker till dig själv.
 

Nu hade vi inte mycket tid kvar i Riga utan det var dags att ta oss tillbaka till färjan med snabba steg. 
Vi inser att 6 timmar var alldeles för lite tid för att på allvar uppleva staden. Det skulle minst behövas 48 timmar för att kunna utforska staden i lugn och ro. Att strosa runt, fika och besöka några sevärdeheter var något staden inbjöd till, men inget vi alls hann med under vår korta visit.

Riga som resmål gav mersmak och vi kan utan tvekan rekommendera en weekendresa hit! 
Då röstar vi för att du i alla fall har en övernattning i själva Riga så att du slipper stressa.
 

Förutom att det var höga vågor även på hemresan hade vi en behaglig färjetur och bussresa hem.
Ganska trötta kom vi till slut hem på söndagkvällen. Vi kände oss inte så sugna på att åka långresa med buss inom snar framtid. Allt var smidigt och välorganiserat det var bara ganska segt att sitta still så många timmar i taget. Men vi kan absolut tänka oss att göra något liknande igen.

Hälsningar Linda och Sara