Casablanca - ingen turiststad

En litet ovanlig reseguide
Casablanca är inte Marockos huvudstad men det är landets största stad. I folkmun benämnt som "Casa". Många får ett lite romantiskt tonfall när de säger namnet Casablanca, liksom kopplar ihop staden med filmen med Ingrid Bergman. Men Casablanca som stad är inte särskilt romantisk. Här är det fullt ös och galen trafik.
Jag har varit i Casablanca många gånger och kommer förhoppningsvis resa dit många gånger till, eftersom större delen av min släkt på pappas sida bor där.
Trots att jag själv längtar dit skulle jag inte rekommendera en turist som funderar på att åka till Marocko att besöka Casablanca i första hand. Jag vill ju dit eftersom min familj bor där, men Casablanca som stad har inte så mycket för en turist att erbjuda. Det är en industristad med universitet, en stor hamn och många invånare men med få sevärdheter för en turist. Som en del av en rundresa är Casablanca absolut värt ett stopp men kanske inte som en plats för en hel semester.

Drömmer du om en resa till Marocko så rekommenderar jag mer ett besök i Marrakech eller Essaouira. Eller varför inte besöka Atlasbergen. Men för dig som ändå bestämt dig för Casablanca kommer här ändå lite tips.

Att ta sig runt
Det finns flera sätt att ta sig runt i staden.
 

 • Till fots - att promenera runt är ett bra sätt för att få överblick över staden. 
 • Med bil - Jag rekommenderar verkligen inte att hyra bil och köra själv i Casablanca eftersom trafiken är fullständigt galen. Bil och mopedförarna är väldigt kreativa i sin körning, tempot är högt och tutorna används frekvent. 
 • Spårvagn - Spårvagnstrafiken är nybyggd och modern. Dessutom håller de på att bygga ut med fler linjer och längre sträckningar. Vid varje hållplats finns en personal så att du kan få hjälp om du behöver.
 • Röda taxibilar - Ofta små röda fiat fungerar som vanliga taxibilar. Du vinkar till dig dem och berättar för föraren vart du vill åka. Att ta röd taxi är billigt i Marocko.
 • Vita taxibilar - En ännu billigare form av taxi, som går längs en förutbestämd rutt. De finns några olika rutter genom staden. Längs med rutten kan du hoppa på och av vart du vill, men du kan inte få taxin att köra någon annanstans. Det blir ofta väldigt trångt i bilarna. Innan har det varit två passagerare i framsätet och fyra i baksätet i en vanlig Mercedes, men från och med oktober 2017 behöver det vara bilar med mer plats av säkerhetsskäl. Det kan vara svårt att förstå betalsystemet om du inte känner någon i lokalbefolkningen. Under färdens gång lämnar alla passagerare lite mynt till föraren, och inget pris nämns. Nu när jag var där kostade det 6 dirham (vilket i princip är samma i kronor) per person oavsett sträcka.
Hassan II moské ligger vackert vid havet. Brevid är det många barn som badar. Byggnaden är väldigt fin och väl värt ett besök.

Saker att göra
 

 • Hassan II moské - En av världens största moskéer med världens högsta minaret, ligger vackert belägen vid havet. Det är en imponerande byggnad och det är möjligt att gå in och titta. 
 • Mohammed V torg - Ingen riktig sevärdheter men här promenerar många runt, speciellt på kvällarna och tittar på fontänen. En bra plats att se folkvimlet.
 • Ain Diab - Ett härligt område längs med havet. Här finns en trevlig strandpromenad där många strosar runt när den värsta hettan lagt sig. Här finns restauranger, hotell, beachklubbar, nattklubbar och tivolin.
 • Shoppa - Inte långt från Ain Diab ligger Morocco mall, ett jättestort köpcenter med många stora internationella märken. Inne i centrum kan man ta sig till Medinan, där finns både matmarknad och vanlig marknad med allt från fina lädersandaler till färskpressad juice för 5 kronor glaset. Om du är ute efter marockanskt hantverk och inredning till ett bra pris bör du ta dig till  kvarteret Habous, där det säljs alla former av marockanskt hantverk. Här finner du vackert porslin, läderarbeten, fina tyger m.m. På alla marknader förutom när det gäller mat är det prutning som gäller. Jag är tyvärr väldigt dålig på det, men om du ser prutning som en sport kan du få ner priserna ordentligt.
 • Ät glass - I Casablanca kan det bli väldigt varmt då passar det perfect att kyla ner sig. Happy rolls serverar Ice cream rolls, ett roligt och mumsigt sätt att äta glass. Oliveri är ett anrikt glasscafét, dyrt men gott och vackra uppläggningar.
 • Nattklubb - L´étoile du plazza är en blandning av restaurang och nattklubb. Här varvas livemusik med traditionella band med DJ. Inredning är väldigt snygg, tradionell men samtidigt modern. Här uppstår ofta spontandans runt borden. Här serveras alkohol.
 •  Nöjespark - I anslutning till Ain Diab ligger nöjesparken Sindibad. Den har en del med åkattraktioner och en med en djurpark. På djurparksdelen kändes det mest synd om djuren eftersom de bor i relativt små inhängnader. Delen med åkattraktioner var däremot trevlig. Här finns en berg och dalbana med väldigt läskig start och en del andra åkattraktioner. Det är ingen särskilt stor park men eftersom det inte var dyrt med inträdet så känns det prisvärt.
Både på dagar och kvällar samlas människor på Mohammed V torg, för att titta på fontänen eller bara promenera runt
Berg och dalbanan på Sinibad
Jag och mitt kusinbarn befinner oss högt upp i Sinibadparken
Gatukonst utanför Medinan, den gamla delen av Casablanca
I Habous kan du köpa alla möjliga former av marockanskt hantverk
Försäljning av kaktusfikon. Vanligtvis äter man dem direkt på platsen, efter att mannen som säljer dem skalat dem.
Oliver på matmarknaden i Medinan

Utöver ovanstående är det alltid intressant att köpa från någon av alla de som säljer ätbara varor från sin vagn. Det kan handla om kaktusfikon, sniglar eller kastanjer.
Marockansk mat är oftast väldigt god. Om du håller dig borta från finrestaurangerna kan du äta gott till riktigt bra pris.

Det var nog allt jag kom på för tillfället. Hoppas att du får glädje av tipsen!

Hälsningar Sara

 

Min kusin Aziz söta lilla åsneföl fick komma med i bloggen eftersom det är så sött. Bara en vecka gammal och redan busig och full av fart!