Det marockanska köket

Ett besök på matmarknaden i Casablancas medina.

Allt börjar på matmarknaden

Marockaner tar sin mat på stort allvar, och det ger resultat. Runt om i landet kan du äta fantastiskt god mat både på finare och enklare restauranger. Man de allra godaste måltiderna äter du definitivt hemma hos marockanerna själva. Här får matlagningen ta sin tid, allt görs på färska råvaror och grytor står och puttrar på spisen i timmar.
På förmiddagen är det febril aktivitet på marknaderna. Även om det numera finns större matbutiker även i Marocko, är det inte så många och definitivt inte lika stora eller välbesökta som de vi har i Sverige. Det mesta av inhandlingen till dagens mat sker på matmarknaden eller i småbutiker. Oftast köper du en sorts vara per ställe. Det vill säga kött hos slaktaren, kryddor hos en speciell kryddhandlare, bröd på bageriet osv. Det är verkligen en fröjd för ögat att promenera runt på en matmarknad. Överallt ser du färska frukter, berg av oliver och knippen av mynta eller persilja.
 

Färska fikon på marknaden
En liten butik som säljer oliver och inlagda grönsaker.

Ett snabbt mellanmål

Runt om i städerna finns det gatuförsäljare som säljer mat från små vagnar. Det som säljs brukar tillagas på plats och vad som säljs beror på säsong. Vissa tider på året är det rostade kastanjer som är det alla verkar handla. I början av sommaren är det rostad majs som gäller. Vid andra tider dyker det upp försäljare som säljer kokta sniglar eller små vagnar där det säljs kaktusfikon. Om du köper kaktusfikon hjälper försäljaren dig att skala frukten så att du slipper alla taggar.

Grillad majs på gång
En försäljare av kaktusfikon.

Till bords

Enligt min erfarenhet äts de flesta måltider hemma hos marockaner i varagsrummet/salongen. Detta eftersom de flesta är ganska trångbodda och köken ofta är små. Det är helt enkelt i vardagsrummet man umgås med såväl sina gäster som med familjen. Måltiderna får ta tid. Oftast bjuds gästerna på traditionellt myntate medan maten tillagas. Till måltiden serveras ofta först små tallrikar med olika sallader, innan man hugger in på huvudrätten.  Ofta äter alla från ett gemensamt stort serveringsfat. Ofta använder man bröd som verktyg när man äter, ibland skedar och i vissa fall händerna.

Till efterrätt serveras i princip alltid ett stort fruktfat fylld till bredden med säsongens frukt. Ofta kommer också små vassa knivar med för att ta bort skal och evventuella frön.

En härlig marockansk fiskrätt
En härlig marockansk fiskrätt
Här serveras sardinbollar
Här serveras sardinbollar
Pastilla med härlig sallad
Pastilla med härlig sallad
Couscous
Couscous

Typisk marockanska rätter

Det marockanska köket är inte särskilt kryddstarkt men väldigt smakrikt. Den mest typiskt marockanska av alla rätter är couscous. Då menar jag inte grynen utan maträtten couscous. Denna måltid serveras enligt traditionen på fredagar. Rätten består av ångkokta couscousgryn som toppas av en gryträtt. Grytan kan vara såväl vegetarisk som fiskbaserad men en klassisk couscous innehåller oftast kött och sju sorters  grönsaker med buljong.
Traditionellt äter alla med sked från ett gemensamt stort fat. Till couscousen serveras en måltidsdryck som påminner om filmjölk.

En annan typiskt marockansk rätt är Pastilla, en slags paj gjord av många lager av en deg som liknar filodeg. Pajen finns med olika fyllning som kött och kyckling, men min favorit är utan tvekan den som är fylld med skaldjur. Pastillans yta blir härligt frasig och det matchar väl dess smakrika inre.

En tagine är en gryträtt som tillagas i ett slags matlagningskärl format som en kon. En tagine kan bestå av såväl grönsaker som kött eller fisk. 

För egen del är jag också väldigt förtjust i sardinbollar som kanske inte är lika vanligt men otroligt gott!
Färs av sardin formas till bollar som kokas i en tomatbaserad sås.

Eftersom det finns god tillgång till frukt i Marocko finns det också god tillgång till prisvärd färskpressad juicer av alla dess slag. Du kan köpa juice på vanliga caféer, vid gatustånd eller små caféer som är specialiserade på juicer eller smoothieaktig dryck. Ett perfekt sätt att återhämta sig och få tillbaka lite energi. Dessutom är det väldigt gott!

Som sammanfattning kan sägas att marockansk mat generellt sätt är väldigt god! Om du är på plats i Marocko så hoppas jag att du passar på att smaka många olika rätter. Att dricka myntate minst en gång om dagen är nog obligatoriskt och om du inte äter couscous vid minst ett tillfälle har du definitivt missat något.

Önskar dig en härlig matupplevelse och dela gärna med dig om tips på sådant jag missat.

Hälsningar Sara

En typisk marockansk efterrätt
En typisk marockansk efterrätt
En ganska typisk marockansk frukost, myntate, ägg och bröd
En ganska typisk marockansk frukost, myntate, ägg och bröd
En härlig juice med persika, jordgubb, banan och apelsin