Engelska landsbygden - stonehenge och windsor

I juli 2016 var jag (Sara) på en fem dagars semester i London. Eftersom jag varit mycket i London tidigare, var jag sugen på att göra något nytt. Därför bestämde jag mig för att göra en dagsutflykt.

Jag gick in på Viator.com och kollade in deras utbud. Det fanns en mängd alternativ. Allt från en heldag till Isle of Wight till turer till Oxford och Cambridge. Efter mycket velande fram och tillbaka bestämde jag mig för en tur som hette ”Engelska landsbygden”. Den skulle innefatta Stonehenge, Windsor, Runnymede och en känsla för den engelska landsbygden.

Att jag valde just den turen berodde på två orsaker. Anledning ett var att den startade 8.45 på morgonen. De flesta turer startade tidigare, och jag var inte sugen på att gå upp supertidigt. Jag visste att det skulle ta mig minst en timme att ta mig till busstationen, så nu räckte det att jag gick upp 6.30 på morgonen. Den andra anledningen var att jag var lite småsnål. Denna tur var helt enkelt billigare än de flesta andra turer (den kostade ca 500 kr). Det visade sig också vara så att man får vad man betalar för!

Startpunkten för utflykten var Victoria station. Där var det fullt ös, och många turister som skulle iväg med olika bussar. Det tog ett litet tag innan jag hittade rätt mötesplats. Mitt bussbolag hette Rabbies. Det blev en liten stunds förvirring när det visade sig att vår chaufför/guide inte visste att turen han körde hette ”English Countryside Day trip”. Men efter en liten stund fick vi koll på att vi hittat till rätt tur. Med vi menar jag de 8 personer som skulle dela minibuss med mig under denna dag. Vi var en salig blandning av amerikaner, colombianer och östeuropéer.

Stonehenge
Så var vi på väg mot vårt första stopp, Stonehenge. Vår chaufför/guide kändes inte särskilt motiverad. Jag tror nog inte att han gillar sitt jobb speciellt mycket. Han rabblade omotiverat och monotont, inövade fraser när han gjorde sina försök att guida oss. Eftersom han inte hade någon mikrofon, och inte pratade särskilt högt eller engagerat försvann det mesta av vad han sa i motorljud.

Så kom vi fram till Stonehenge. Inträde ingick inte i priset för vår dagstur. Jag hade väl inte så mycket koll, utan tänkte att jag inte behöver betala för att gå in i stencirkeln utan är nöjd med att se den från utsidan. Som sagt hade jag noll koll! Vi blev avsläppta vid ett tourist office 2,5 kilometer från själva stencirkeln. Därifrån såg man absolut ingenting av själva stenarna. Så jag fick vackert betala inträdet på 16.50 pund.

Väl inne på området fanns en utställning om Stonehenge historia, samt en souvenirbutik. Det var intressant att lära sig mer om det hela. Det finns en mängd teorier men ingen vet säkert varför cirkeln egentligen byggdes. Det mest spännande är att bergarten som stenarna består av inte finns i detta område. Så det väcker frågor. Varför var människorna beredda att transportera stenarna, som verkligen är enormt stora, över större delen av England? Hur sjutton bar de sig åt att transportera något så tungt en så lång väg?

Sedan fick jag hoppa på en buss som tog mig till själva stencirkeln. Väl där så kunde man absolut inte komma i närheten av själva stenarna. De har byggt som en promenadstig runt cirkeln, så att man kan se den från alla håll utan att egentligen komma nära. Sporten i det hela var att försöka ta kort utan att få med alla andra som också släpade sig runt på promenadstigen. För jag var verkligen inte själv, utan det var fullt med folk.

Efter varvet runt stenarna tog jag bussen tillbaka till tourist office, och spendade lite tid i souvenirshoppen. Innan vi tog fart mot Windsor.

Stonehenge
Det skiljer högst 10 minuter mellan bilderna. Så det engelska vädret växlar fort
Windsor Castle Windsor Castle

Windsor

Nästa stopp på vår tur var alltså Windsor. Jag kände till Windsor Castle, men blev positivt överraskad när det visade sig att Windsor också var en mysig småstad. Det var mysiga, slingrande gator med roliga små butiker och caféer. Jag valde bort att gå in på slottsområdet. Valde istället att se det från utsidan, promenera runt i staden och äta en sen lunch på en mysig liten restaurang. Vårt stopp i Windsor var 2,5 timmar och jag hade absolut kunnat stanna längre. Det var ett trevligt ställe att strosa runt i.

Runnymede

Nästa stopp på vår tur var Runnymede. Platsen där Magna carta nedtecknades år 1215. Magna Charta är det första kända nedtecknade dokumentet som berör mänskliga rättigheter. 
Eller jag trodde i alla fall att Runnymede var vårt nästa stopp, utifrån informationen som stått angående turen vid bokningen och på hemsidan. Men tji fick jag!

Det blev inget stopp här inte. Vi tuffade förbi Runnymede på landsvägen, och vår guide pekade på en dunge och sa att där borta undertecknades Magna Carta. Sedan pekade han åt andra hållet och sa att där borta finns ett minnesmonument. Det var det hela. Vi sakta inte ens ner farten, och sen tyckte vår chaufför att nu var vi klara med Runnymede.

Sen körde vi tillbaka till London, där vi var framme trax efter 19.00. Så totalt var vi iväg ca 11 timmar.
Om man ska summera min dag så hade jag trevligt men fick inget "det lilla extra". Men som sagt så var utflykten billig. Jag hade haft svårt att på egen hand lyckats ta mig runt samma rutt, på samma tid och till samma pris. Så om du är ute efter proffsig guidning, lite guldkant på resan eller att faktiskt uppleva Runnymede, välj ett annat bolag. Men om du ser det som mer av att bli transporterad runt till ett pris, då är detta dagsturen för dig.

Engelska landsbygden sedd från Stonehenge

kommentarer