En Regnig dag i manchester

Gatukonst i Manchester
Gatukonst i Manchester

Under första maj helgen 2016 reste jag (Sara) till Manchester tillsammans med tre vänner. Huvudsyftet med resan var att vi skulle se en konsert med Dixie Chics, men dessutom ville vi såklart uppleva allt vad staden hade att erbjuda. Manchester visade sig vara en riktig restaurangstad med ett livligt kulturliv. Dessutom visade det sig vara ganska grått. Dels var stadens byggnader ganska grå, men framförallt vädret. Vi fick lära oss att Manchester inte är staden i Storbrittanien som har mest total nederbörd, men det är det området som har flest regndagar per år. Något vi fick uppleva på nära håll, då det verkade småregna hela helgen vi var där.
Här kommer lite tips vad man kan hitta på en regnig dag i Manchester:

Trotsa regnet och ta en guidad tur
Vi drog upp våra luvor och satte på oss våra varmaste kläder och gav oss iväg på en gratis guidad tur. Trots kylan och regnet var det en trevlig upplevelse. Vår guide var duktig och påläst och Manchester har en spännande historia. Turen belyste allt från Suffragetterörelsens framväxt till hur det gick till när Oasis fick sitt skivkontrakt. Att Manchester är en industristad och musikstad kände jag till men det fanns annat jag aldrig hört talas om.

Industristaden Manchester var ett centrum för världens textilindustri. Mycket av bomullen kom från de Amerikanska sydstaternas plantage, och hade skördats av slavar. Så under lång tid förstärkte stadens industrier ekonomin för slavägarna i USA. Men när starka krafter i Manchester började verka emot slaveriet, bidrog det till ekonomiska motgångar för sydstaterna. Vilket i längden bidrog till sydstaternas förlust.
För att tacka Manchester för deras insats, skickade president Lincoln över en staty. Statyn föreställde Lincoln själv.

Det kan jag tycka känns lite självgott. Som att jag skulle tacka vännerna som hjälpt mig att flytta, eller grannarna som tagit hand om min post, genom att ge dem stora foton på mig själv.

Gå på museum
Det var skönt att hålla sig inomhus efter att ha promenerat runt i regnrusket.
Vi hade fått tips om att gå till People´s History Museum, och det visade sig vara en bra idé.
Det var ett relativt nytt museum som var bra på att få besökarna delaktiga. Utställningarna handlade om hur arbetarnas rättigheter växt fram, men även om suffragetterörelsens framväxt. 
Det var intressant att höra att en av alla dem som var emot kvinnlig rösträtt var drottning Victoria. Det känns konstigt att tänka att hon som var världens kanske mäktigaste människa vid denna tid och själv kvinna, ändå inte trodde att kvinnor skulle kunna hantera ansvaret att rösta.

Ett museum som vi inte hann besöka, mer än att vi stressade in i museibutiken och köpte presenter är the National football museum. Men vi hörde från andra att det skulle vara värt ett besök. Så det får bli nästa gång.

Däremot besökte vi John Rylands library som visserligen inte är ett museum, men här fanns mycket intressant att se. Utan tvekan det vackraste bibliotek jag någonsin har sett. Lite som ett "Harry Potter-bibliotek", där det står en biblotikarie bakom en vackert snidad trädisk och hämtar dammiga gamla böcker som man måste ha vita handskar för att röra.

Byggnaden är så pampig och har så otroligt många detaljer, så det är häftigt bara att gå runt. I deras butik fast det mycket roliga saker som passar som presenter, leksaker, pappersvaror, inredning etc. Så bara butiken är värt ett besök.

Ät och drick 
Det finns mängder med restauranger i Manchester men här kommer våra favoriter.

När vi gick den guidade turen, kände vi oss sugna på indisk mat. Vi frågade vår guide om tips och han rekomenderade This and that. Det gjorde han rätt i. Gränden som restaurangen ligger i såg inte mycket ut för världen. Men när man väl kom in över tröskeln möts man av en ljuvlig doft. Inredningen var cool men sparsmakad. Menyn är inte särskilt omfattande, men maten är verkligen jättegod och prisvärd. Ett perfekt lunchställe.

På kvällen hade vi bokat bord på Sapporo. En väldigt trevlig japansk restaurang där maten steks framför dina ögon. Kockarna showar mycket vilket gav en lättsam atmosfär. Det märktes att många går hit för att fira födelsedagar. Flera gånger under kvällen såg och hörde vi personalen komma in med tårtor med tomtebloss, medan de spelade trummor. Maten var fantastiskt god.

Vi tog en drink på the Midlands hotel, platsen där Victoria och David Beckham hade sin första date. Det hade vi fått lära oss under den guidade turen. Här var det vackert inrett, med trevlig service och en bra drinklista.

En morgon inledde vi med en afternoon tea som brunch, för att fira att en i gruppen hade fyllt år. Vi begav oss till Hilton och deras servering på 23:e våningen. Utsikten var såklart fantastisk och servicen lika så. Vi fick välja mellan mängder med olika teer. Till det serverades det trekantsmackor, scones och kakor. Jag som verkligen älskar scones, tyckte det var lite snålt tilldelat med bara en liten var. Men när jag frågade fick jag en till så då var jag nöjd.

Vi hann också besöka ett annat te-ställe som hette Proper tea. Inredningen var mysig, te-menyn var den största jag sett, kakorna såg mumsiga ut och sconesen de serverade var stora (så jag var nöjd) och hjärtformade. Här var teet verkligen en vetenskap. När du fick ditt te kom det med ett timglas, så att du visste exakt när du skulle ta bort din tesil.
 

Gatukonst brevid restaurangen This and that

Varning!
Om du hör kyrkklockorna dra igång, gå snabbt åt andra hållet. När vi var utanför Manchesters stora katedral drog klockorna igång. Sen verkade det aldrig ta slut med ringandet. Det visade sig vara ett rekordförsök på gång. Där en grupp hade som mål att ringa i klockorna under tre timmar, genom att använda kroppskraft. Det som i början var lite charmigt blev efter ett tag ganska jobbigt för öronen.

Ett konstverk föreställande en typiskt brittisk dryck som inte riktigt slagit utomlands. Det togs fram som ett alkoholfritt alternativ.
Lincolns present till staden

kommentarer