Street art i shoreditch - guidad tur och grafitti workshop

Väggmålning i Shoreditch
Östra London har inte glömt Amy Winehouse

I januari 2017 firade jag trettonhelgen i London. Av en slump hade jag hittat en riktigt rolig aktivitet att prova. Konstcentret Alternative London ordnar guidade promenader i Shoreditch där man får se och lära sig mer om olika former av gatukonst samt att som avslutning på turen få pröva på att själv måla graffiti. 

Turen var verkligen lärorik och jag tyckte det var riktigt roligt att få experimentera med graffitin.
Det ordnar tre olika varianter av turer till olika priser. Den jag deltog i var 2,5 timmar och då ingick både guidning och workshop. Den kostade 20 pund.
Det fanns också möjlighet till en mer omfattande workshop, 4,5 timmar, eller att skippa workshopen och bara gå guidningen. För mig var turen på 2,5 timmar perfekt i längd. Det var lite kyligt så det hade nog blivit för kallt att arbeta med färgen ute under längre tid. 
 

Om jag ska vara ärlig så har jag nog tänkt på gatukonst som grafitti eller stora väggmålningar, men turen öppnade mina ögon för vilken stor bredd det finns inom gatukonst. En konstnär placerar färgglada modeller av sitt eget ansikte på olika ställen. En annan placerar ut stora färgglada svampar uppe på hustak. Ytterligare en placerar små runda stickers på marken, som vid en första anblick ser ut som skräp. Men vi närmare titt ser man att de är små,små målningar. Dessutom fick vi se mer kända målningar exempelvis gjorda av Banksy. 
Vår guide berättade att i princip alla turer blir olika eftersom gatukonsten kommer och går. Ibland blir gatukonsten övermålad av andra konstnärer eller fastighetsägare. Ibland poppar det upp nya verk på oväntade ställen.

Om du är intresserad av gatukonst eller är nyfiken på Östra London rekommenderar jag varmt denna tur.
 

Väggmålning från Brick lane
Mitt eget försök till gatukonst, som jag gjorde i graffiti workshopen

Utöver gatukonst finns det mycket annat att se och göra i området runt Shoreditch och Brick lane.
På söndagar hålls marknaden Sunday upmarket där man kan äta god mat från all världens hörn till en billig peng eller handla något unikt smycke eller coll inredningsdetalj från någon av de lokala designerna.

På Brick lane ligger cafét Cerial killer  som har en rolig och annorlunda meny. Där finns över 100 olika sorters frukostflingor att välja på. Till dem kan du till exempel ta bubbelgum milk eller någon annan smaksatt mjölk. Jag blir glad både av inredningen och den udda menyn.

På Brick lane sprang jag på chokladbutiken Dark sugars, som faktiskt har två butiker på samma gata. Väldigt dekorativt upplagd choklad som dessutom är otroligt god.

Hoppas att ni får glädje av mina tips!

Hälsningar Sara

Inbjudande chokladpraliner från Dark sugars
Smakrik choklad i form av vackra pärlor