EN roadtrip till Falköping och Lidköping

I augusti 2016 begav sig jag (Sara), min kompis Marie och hennes dotter Ingrid iväg på en roadtrip. Det var Marie som frågat om jag vill följa med dem på en minisemester. Självklart ville jag det! Jag älskar ju att resa och resor i trevligt sällskap är ju absolut bäst. På varsitt håll funderade vi på lämpligt resmål för vår resa. Något som låg tillräckligt nära så att det inte bara skulle bli transporttid, men tillräckligt långt bort för att vara något vi inte brukar besöka. Dessutom skulle det passa både oss vuxna och en tvååring med mycket behov av rörelse. Valet föll på området runt Falköping och Lidköping.

På måndag morgon startade vi vår resa med glatt humör. Efter ett tag började Ingrid bli lite uttråkad men då närmade vi oss tursamt dagens första stopp. Nu skulle vi äta glass i stora lass. Vi hade fått tips om Mäjens glass och maräng och det visade sig vara ett jättetrevligt ställe. De tillverkar sin egen glass i många roliga smaker som varierar efter säsong, till exempel nypon och lingon. Dessutom tillverkar de maränger. Efter att först kört lite fel, hamnade vi äntligen  vid detta mysiga gårdscafé. Glassen var verkligen otroligt god. Så har du vägarna förbi tycker jag verkligen att du ska göra ett fikastopp här.

Nästa stopp var vid Falbygdens Osteria en stor butik med ostar och tillbehör. Vi shoppade loss och i shoppingkorgen hamnade ostar och knäckebröd. Därefter åt vi lunch i restaurangen som hör till Osterian. De har en ostbuffé som lät rolig, men med Ingrid på språng var det svårt att kunna njuta av en buffé så vi nöjde oss med paj respektive varm smörgås. Ostbuffé får bli vid ett senare tillfälle.

Vi gjorde ett snabbt stopp på Rabalders outlet som låg i närheten. Vi upplevde inte att det var riktiga fyndpriser men de hade mycket som var fint. Marie köpte lite kläder till Ingrid, och Ingrid försökte ta med sig en gosekanin från lekhörnan. 
Vi hade tänkt stanna till på ett litet bageri som vi läst om som hette Knäck och Bräck som tillverkar sitt eget knäckebröd. Eftersom vi hittade och inhandlade deras produkter på Osterian skippade vi besöket. Väl hemma smakade vi på knäckebröden som verkligen var goda speciellt blåbärshjärtanen.

Sen begav vi oss iväg för att checka in på vårt bed and breakfast Hallebergs. Ett urmysigt gammalt hus med stora gemensamhets utrymmen. Priset var 700 kronor för att rum, så det var väldigt prisvärd. När vi frågade om tider för frukosten , fick vi infomationen att den fanns i kylskåpet så att det var bara att ta fram när det passade för oss. Det blev en nästan hemtrevlig  känsla att ta fram fil och pålägg från kylen på egen hand. Det som hade kunnats kännas som brist på service, kändes istället som hemtrevligt.

När vi inkvarterat oss på boendet, och Ingrid vilat en stund var det dags för dagens mest barnvänliga aktivitet. Ett besök på Mössebergs parken. Det visade sig vara ett mysigt område med utsikt och trevliga promenadvägar. Ett riktigt bra ställe för barn med mycket yta att få springa fritt och mycket att titta på. Vi styrde kosan mot djurparken och lekplaten. Det fanns många djur att titta på, både vanliga bondgårdsdjur med även lite mer ovanliga som åsnor och hjortar. Ingrid var nog allra mest förtjust i lekplatsen.

Ett urgulligt åsneföl på Mössebergsparken
Ett urgulligt åsneföl på Mössebergsparken

Efter besöket på Mössebergsparken köpte vi med oss pizza och åkte tillbaka till Hallebergs och tog det lugnt.
Nästa dag efter frukost hade vi siktet inställt mot Lidköping.

Vårt första stopp för dagen var Ittala-outlet vid Rörstrands gamla fabriker. De hade varor från bland annat Ittala, Rörstrands, Fiskars och Hackman. Det var en relativt stor butik med både varor till outletpris och butikspris. Jag köpte en ljusstake som en present till en släkting och Marie hittade lite muggar för att komplettera sin servis hemma.
Vägg i vägg med Ittalaoutletten fanns en Delicato-outlet, och eftersom jag är ett kakmonster av stora mått var det ett självskrivet ställe att besöka. Mazariner och chokladbollar inhandlades innan vi styrde kosan mot Lidköpings centrum.

Vi tog en liten promenad i centrala Lidköping. Det visade sig vara en mysig liten stad. Efter en liten fika begav vi oss mot dagens stora mål, Läckö slott. Slottet var väldigt fint beläget, och själva slottet var väldigt vackert med sin vitkalkade fasad. Vi promenerade runt slottsområdet och tittade på vikingaskepp och slottsträdgård.
 

Läckö slott
Vikingaskeppet Sigrid Storråda ligger i hamnen vid Vänerns strand

Nu kände vi oss redo att ta oss hemåt.
Vi gjorde ett sista stopp på Närebo gårdsbutik där vi åt grillbuffé till lunch innan vi mätta och nöjda påbörjade hemresan. 

För att summera resan har vi kommit fram till att området runt Falköping och Lidköping är väl värt en utflykt. Det finns en mängd med roliga utflyktsmål och trevliga gårdsbutiker i närområdet. Vi hann med det mesta av vad vi tänkt på före vår roadtripp, men det finns fortfarande saker vi känner att vi skulle vilja göra.  Boendet vi övernattade på låg i närheten av Hornborgasjön, så om vi varit där på våren hade det varit spännande att se trandansen.
Så vem vet, kanske blir det dags för en roadtrip snart igen .
Allra bäst tyckte vi nog om besöket på Mäjens glass och Maräng.

kommentarer