En weekend i Stockholm

Den första oktober 2016 hoppade jag och Maria på tåget mot den kungliga huvudstaden för en efterlängtad helg i storstaden. Resan var egentligen Marias födelsedagspresent från mig. Jag hade lyckats få till en gratis övernattning på hotell efter att ha bokat tio hotellnätter under senaste året. För första gången skulle vi dessutom testa att åka med MTR express, som är ett nytt tågbolag som kör sträckan Göteborg-Stockholm.

Resan upp gick bra. Tåget var i god tid och vädret blev bättre och bättre ju närmare vi kom Stockholm. Vi gillade MTR express. Allt var smidigt och trevligt.

Väl framme i Stockholm kände vi oss hungriga och sugna på lunch. Vi satsade på ett säkert kort, Wagamama
 vid klarabergsviadukten. Vi har ätit på Wagamama på flera ställen och det har alltid varit väldigt gott, vällagat och roliga rätter. 

Jag åt en god rätt som hette Katsu curry
Jag åt en god rätt som hette Katsu curry
Maria satsade istället på smårätter
Maria satsade istället på smårätter

Efter lunchen tog vi oss till vårt hotell vid Slussen. Eftersom vi var tidiga fick vi inte checka in ännu, så vi lämnade väskorna och vandrade ut på Södermalm.
Först begav vi oss till galleri Kontrast på Hornsgatan. De hade en bra och intressant utställning som heter African Catwalk som jag gärna ville se. Inför min och Lindas äventyr till Sydafrika nästa år är jag lite extra intresserad av allt som har med södra Afrika att göra. Utställningen var inte så stor men bilderna var verkligen coola. Fotona visade en annorlunda och sällan visad sida av Afrika, dess växande modeindustri.

Fotoutställningen African Catwalk
Fotoutställningen African Catwalk

Nu var det dags för en av helgens verkliga höjdpunkter. Glass på Stikkinikki! Stikkinikki tillverkar sin egen ekologiska glass. Framförallt är den supergod!
Vi hade verkligen tur, för detta visade sig vara sista helgen de hade öppet för säsongen. De öppnar igen vid jul med julsmaker. Jag valde kokosglass och en skopa med salted caramelglass, och precis som väntat blev det en underbar upplevelse.

Sara förbereder sig inför glassköp
Sara förbereder sig inför glassköp

Mätta och nöjda efter glassätandet gick vi tillbaka till vårt hotell för incheckning. Vi skulle övernatta på Hilton vid Slussen. Hotellet var fint och rent med ett riktigt bra läge. Dessutom vet vi att de har en fantastisk hotellfrukost, det var huvudanledningen till att vi valde just det hotellet om jag ska vara ärlig.
Vårt rum var inte färdigt, så vi fick vänta ett tag. Som kompensation för väntadet fick vi varsinn kupong för en valfri gratis dryck i baren, så då var vi nöjda igen.
Vi slöade ett tag på rummet och förberedde oss inför kvällen. Lite roligt hade vi åt det faktum att vår fjärrkontroll inte samarbetade med oss. Alla knappar på den funkade bra förutom när vi ville byta kanal, det enda vi kunde se på var ettan.

Vi googlade restauranger i närheten och fastnade för den mexikanska restaurangen Calexicos . De vidade sig vara ett bra val. Maten var god, smakrik och stark. Servicen var verkligen snabb och stället var snyggt. Så är du sugen på mexikansk mat i Stockholm är detta ett ställe att testa.

Efter middagen begav vi oss till Fotografiska museet, mitt favorituseum i Sverige. Det är min favorit av flera skäl. De brukar ha riktigt bra fotoutställningar, en rolig shop, roliga events men framförallt för sina öppettider. De har öppet till kl.01 på lördagar. Så det kändes lite annorlunda men kul att efter middagen promenera bort till fotografiska och gå in på museumet vid tiotiden på kvällen.

De hade flera utställningar för tillfället, två av dem gillade jag. Dels hade de en stor utställning med Anton Corbijns bilder. De bilderna visade framförallt rockstjärnor på coola, ofta lågmälda svartvita foton. Han lyckas verkligen få sina fotoobjekt att se avslappnade ut framför kameran.
Den andra utställningen visade fotomontage av Moustafa Jano. Han har flytt från Syrien och hans bilder var väldigt tankeväckande. De speglade hans flykt, situationen i Syrien och känslan av att vanliga människor lever mitt i det kaoset.

Sara träffade en gammal idol vid Anton Corbijn-utställningen.
Sara träffade en gammal idol vid Anton Corbijn-utställningen.

Vid midnatt promenerade vi tillbaka till hotellet där vi snart somnade in gott.

När vi vaknade på morgonen var det dags för den efterlängtade hotellfrukosten. Hilton har en stor frukostsal där det finns mycket gott att välja på. Ett bord med yoghurt plus tillbehör, ett med varma rätter, ett med bröd, pålägg och frukt, ett med kakor, ett med olika sorters juicer och min personliga favorit våffelstationen. Där gräddar man sin egen belgiska våffla, som man sedan kan toppa med lönnsirap, bär och grädde. 

Dessutom hittade vi en liten blankett där man kunde beställa några frukosträtter som inte fanns framme vid bufféborden. Nyfikna som vi är, var vi såklart tvungen att testa detta. Maria beställde fattiga riddare och jag beställde pocherat ägg för det hade jag aldrig ätit tidigare.
Allt var jättegott!
Vi blev absolut mer mätta än vad som är hälsosamt. Om jag skulle betygsätta frukosten så får den högsta betyg.

Sara åt pocherat ägg för första gången, och det blev  en ny favoritfrukost.
Sara åt pocherat ägg för första gången, och det blev en ny favoritfrukost.

Mätta och nöjda efter frukost checkade vi ut från hotellet. Söndagen ägnade vi åt flera saker. Vi tog en tur med pendeltåget ut till Bro för att besöka Marias pappas grav, vi kollade i affärer och njöt av solskenet när vi promenerade från Södermalm till Drottninggatan.

Mest oväntade upplevelsen kom när vi satt och fikade på en uteservering. En kvinna promenerade förbi med en cykel. flera gånger hördes hennes cykelplinga ljuda högt. Högre än någon annan jag hört tidigare.
"Det var då väldigt vad hon plingar högt, när det inte ens verkar vara någon i vägen" muttrade jag. Ser du inte vem det är sa Maria? Det hade jag ju självklart inte gjort.
Det var ju Lena Endre, och Maria menade att något verkade vara fel på hennes cykelplinga så mitt surande muttrande hade hon inte förtjänat heller.

Vi tog en härlig promenad i solskenet. Här promenerade vi förrbi riksdagshuset.
Vi tog en härlig promenad i solskenet. Här promenerade vi förrbi riksdagshuset.
Vid riksbron fans det fullt med fiskare, men ingen verkade ha fått napp.
En hemlös räv satt staty nära riksdagshuset
Gamla stan är alltid mysigt
Gamla stan är alltid mysigt
Vi hade funderat på att gå upp i Gondolen men i slutänden blev vi lite lata. Det får bli nästa gång.

Mättnadskänslan efter frukosten satt i länge. Inte förrän halvfemtiden blev vi hungriga. Då gick vi till Kungshallen vid hötorget för lunch/middag. Det är en foodcourt med flera olika restauranger. Jag beställde indiskt och Maria mexikanskt. Kanske inte världens mysigaste ställe att äta på men maten var god och väldigt prisvärd.

Eftersom tåget inte skulle gå förrän kl.19 så hade vi fortfarande lite tid att fördriva men inte så mycket ork. Så vi begav oss till skybaren vid Radisson Blu nära centralstationen. Där hade vi en härlig utsikt över Stockholm och solnedgången. 
Sedan var det dags att åka hem efter en trevlig helg i Stockholm.

Hälsningar Sara