Johannesburg - I Mandelas fotspår

På väg mot det stora äventyret
I juli 2017 var det äntligen dags för vår drömresa till Sydafrika, efter nästan ett år av planering och längtan. Vi letade runt mycket på Internet innan vi bokade vår resa, och upptäckte att det finns mängder av alternativ och att det många gånger är svårt att få reda på totalpris vilket gör det svårt att jämföra olika resor.
En del tipsar om att hyra bil och ta sig runt på egen hand, men det kändes inte som ett alternativ för oss. Vi ville boka en paketresa med flyg, boende,transporter och utflykter. Till slut fastnade vi för Afrikanoresor där vi bokade en 10-dagars resa, där vi skulle starta i Johannesburg, sedan ta oss till Kreugerparken för att avsluta i Kapstaden. Det var en del av ett färdigt paket som vi valde att skräddarsy lite grann.
Det som lockade mest med Sydafrika var safari med häftiga möte med djur och natur, samt att med egna ögon få se och lära mer om Mandela, ANC och apartheid. 
 

Äntligen framme i Johannesburg
Efter en lång resa som påbörjats i Göteborg och sedan pausat lite i Amsterdam landade vi äntligen i Johannesburg. Vi var jättetrötta, så efter transport till vårt hotell så stupade vi i säng. Nästa morgon åt vi en rejäl frukost innan vi mötte upp vår chaufför/guide Martin i receptionen. För nu var det dags för oss att under en dag utforska Johannesburg och Soweto. Vi hade valt att resa i liten grupp, vilket visade sig  bara bestå av oss tre, det  vill säga Sara, Linda och Lucas. Vår transportmedel var en minibuss så vi hade gott om utrymme.
Martin var väldigt rolig och social, med stor lokalkännedom så vi var i trygga händer.

Efter att ha hälsat hoppade vi in i bilen och satte fart mot vårt första stopp, Constitutional hill. Där fick vi bland annat gå in i författningsdomstolen, och lära oss mer om landets författning som anses vara en av de mest moderna i världen. Dessutom promenerade vi runt vid det gamla fortet och fick lära oss mer om Sydafrikas historia med engelsmän och holländare.

Soweto
Nu begav vi oss till Soweto, en kåkstad med ca 5 miljoner invånare. Bland det första vi fick lära oss är att Soweto egentilgen inte är ett namn, utan det är helt enkelt en förkortning för SOuth WEst TOwnship. Detta är ett område som betydde mycket för kampen mot apartheid, med många historiska platser att besöka.
Sydafrika har kommit en lång väg sedan apartheidtiden, men fortfarande finns det stora områden i Soweto som är väldigt fattiga med hög kriminalitet. Vissa område består av stora fina villor och andra av små plåtskjul, utan vatten och om det finns el är den tjuvkopplad från någon ledning.

Vi stannade till vid Hector Pieterson museum. Vi gick inte in i själva muséet utan besökte minnesplatsen och vår guide berätta om skolbarnens protest som ledde fram till övervåld från polisen.

Vi stannade till vid Vikazaeli street som är den enda gatan i världen där det bott två stycken nobelpristagare, Nelson Mandela och Desmond Tutu. Här promenerade vi runt, åt lunch bestående av typisk sydafrikansk mat för att slutligen ta oss till Mandela house. Där blev vi guidade runt i huset Nelson Mandela bodde i innan han blev gripen, för att senare avtjäna 27 år i fängelse. Huset är nu ett museum som berättar om Mandelas liv och kamp för frihet och rättigheter.

Vårt sista stopp i Soweto var att vi besökte Freedom charter memorial. Ett minnesmärke på ett torg som berättar historien om en historisk händelse 1955, då människor från alla folkgrupper samlades för att författa ett dokument där det krävde lika rättigheter för alla folkgrupper samt jämlikhet och frihet m.m.
Även om detta möte avbröts av polis, kom dokumentet som författades att ligga till grunden för det fria Sydafrikas författning.

På väg från Soweto fick vi på nära håll uppleva att det fortfarande finns oro i Soweto. Vägen vi skulle köra på visade sig vara avspärrad med taggtråd och eld, som en del av en protest. Vi lyckades inte riktigt lista ut vad det protesterades emot, men vår guide trodde att det kunde ha att göra med sophämtning . Vi var i denna stund glada för att vi inte hade hyrt bil, utan att det var vår chaufför med lokalkännedom som fick köra rätt upp på och korsa refugen för att undvika elden och sedan finna alternativ väg.

Fotbollsstadium
Utöver Constitution hill och Soweto gjorde vi ett till stopp. Vi stannade till för att se den stora fotbollsstadium som byggdes till Fotbolls VM 2010, Vi hade trott att vi skulle få gå in, men det hade vi missuppfattat. Så vi såg arenan från utsidan. Det kändes som den delen av dagens program vi hade kunnat avstå ifrån, eftersom det inte ger så mycket att se en arena från långt håll. Dock råkade det vara ANCs partikongress samtidigt så det var lite spännande att se de fina bilarna med poliseskort passera förbi.

Efter en dag med många tankeväckande utflyktsmål, begav vi oss tillbaka till hotellet. Där åt vi en god middag på hotellets restaurang. Efter frukost dagen därpå, checkade vi ut och påbörjade vår bilfärd mot Kreugerparken.