KREugerparken

Från Johannesburg åkte vi bil till Kreugerparken. Kreugerparken är en enorm nationalpark som täcker ca 20 000 kvadratkilometer och är en av världens mest djurrika parker. Vårt mål var en tvådagars safari för att se "the big five" och deras kompisar.

Den första delen av resan var inte så spännande, mest kolkraftverk och jordbruksmark, men den sista delen av resan var fantastisk. Då åkte vi på den så kallade Panoramarutten, en väldigt vacker väg med otrolig utsikt. Längs vägen gjorde vi tre stopp och det är vi verkligen tacksamma för, för de gav härliga naturupplevelser.
Vi gjorde denna resa som en del av en organiserad rundresa i Sydafrika som vi betalade ett totalpris för. Därför vet vi inte vad inträdena till stoppen eller Kreugerparken kostade.

Three Rondavels

Det första stoppet vi gjorde var nog det vi blev mest imponerade av eftersom vi inte alls var förberedda på vad som skulle komma. Three Rondavels skulle enligt beskrivningen vi läst vara tre bergstoppar formade som traditionella hyddor, men det visade sig vara så mycket mer. Här finns en av världens största dalgångar "Blyde river canyon" som skapar en helt fantastisk utsikt. Självklart tog vi mängder av kort, men det var en härlig känsla att bara stå där och titta och andas in den friska bergsluften. Förmodligen den mäktigaste utsikt vi upplevt!

För den höjdrädda kan vi förstå om det blir lite jobbigt, men det borde gå bra bara ni inte går för nära kanten. Vår guide visade sig vara väldigt höjdrädd och han var bekymrad för oss när vi gick nära kanten.

Bourke´s luck potholes
Nästa stopp var också imponerade. Nu stannade vi till vid Bourke´s luck potholes som är spektakulära gropar och bergsformationer som har formats i berggrunden genom kraften från floden genom årtusenden.
Från parkeringen får man gå en bit innan ljudet av vatten som forsar fram,dånar i öronen. Väl framme är det också en fantastisk naturupplevelse, med vackra vyer. Här går det att komma väldigt nära det man tittar på.
Även här ger vi en liten varning till den höjdrädde, det krävs promenad över en hängbro för att komma till de bästa ställena.
 

God´s window
Ganska reströtta stannade vi till vid vårt tredje stopp, God´s window. Det är en utkikspunkt där man normalt sett ser långt, ut över Kreugerpaken och nästan till Mozambiques gräns. Tyvärr hade det börjat bli ganska disigt när vi kom dit så sikten var inte särskilt bra men vii kändes oss nöjda ändå eftersom de andra två stoppen verkligen varit imponerande.
Nu påbörjade vi sista etappen mot vårt hotell nära Kreugerparken.

Kreugerparken
Det går att bo på lodger inne i Kreugerparken, så att du bokstavligt talat har djuren runt knuten. Dessa lodger verkar väldigt trevliga men också väldigt dyra, så vi valde att bo utanför parken. En annan fördel med att bo utanför parken är att det räknas som malariafritt område.

Vi bodde på Protea hotel Hazyview som både hade fördelar och nackdelar. Det visade sig att hotellet låg lite längre bort från parken än vad vi tänkt. Det tog cirka en halv timme till närmaste grind in till Kreugerparken, vilket gjorde att vi behövde gå upp extra tidigt. Middag ingick i priset vi betalade, men den visade sig inte vara någon höjdare. Den bestod av buffé som var ok men inte mer än så. Efterrätterna däremot var riktigt goda!
Fördelarna var att rummen var stora, med hög takhöjd och snygg inredning. Dessutom var poolområdet väldigt trevligt, med en vacker utsikt över bananodlingarna.

Vår resa var i juli, vilket räknas som Sydafrikansk vinter. Det var ungefär 25 grader på dagarna , torrt och mestadels soligt. För oss var det som trevligt svenskt sommarväder. Skillnaden var att det var relativt få soltimmar, solen gick upp strax innan 07.00 och ner strax efter 17.00 så på kvällarna blev det kallt.

Trötta efter en lång resdag och med vetskapen om att vi nästa dag skulle vara uppe supertidigt gick vi till sängs.

Utsikt över poolen och bananordlingarna från vårt hotell.
Poolen var kall men det hindrade inte Lucas och Sara.

Safaridag 1
Efter att ha släpat oss upp i ottan tog vi på oss myggmedel, grabbade tag i våra kameror och styrde kosan mot receptionen. Där hade vi stämt möte med vår guide/chaufför Martin vid 06.00. Vi fick med oss varsin frukostpåse att äta i bilen och sedan bar det av. Det visade sig vara lite längre kö än vad Martin räknat med, men till slut kom vi in.

För vår del innebar Safari att vi åkte runt i parken i en minibuss, vilket funkade bra för oss. Vi hade planer på att åka i en öppen jeep då man kommer lite högre upp och inte har fönster i vägen, men eftersom det bara var vi tre (plus Martin såklart)  i minibussen så passade det bra för oss att vi kunde ta foton åt alla håll utan att någon kom i vägen.
Under färdens gång insåg vi en annan fördel med de öppna fordonen. Personalen som kör dem har radiokommunikation med sina kollegor, vilket betyder att om någon av dem ser djur nära vägen kan de tipsa varandra. Den fördelen hade inte vi så ibland kunde vi köra långa sträckor utan att se några djur alls. Det är inte alltid som djuren är precis vid vägen så man får verkligen koncentrera sig och speja längs vägen, vilket var kul.

Att vara på safari kändes stundtals som att befinna sig inne i en naturfilm. Nästa direkt när vi kom in i parken såg vi en hel elefantfamilj promenera precis framför bilen. Senare såg vi allt från vårtsvin till zebror, men inga kattdjur alls.
 

Safari dag 2
Denna dag släpade vi oss upp ännu tidigare, för att undvika köerna vi hamnat i dagen innan. Så kl.5.30 grabbade vi tag i våra frukostpåsar och for iväg mot en ny dag och nya djur. Landskapet var fantastiskt vackert i soluppgången och vi njöt av känslan av Afrikas natur på morgonen.
Dagen började inte bra. Vår guide hade fått tips om en väg med större chans att se de stora katterna. Vi såg fotspår av kattdjur längs med vägen, men vi såg inget djur på över en timme. Till slut släppte det dock och vi fick under dagen se många olika djur.
När vi avslutade vår safari kunde vi summera att vi med god vilja sett "the big five". Vattenbuffel, elefant och noshörning såg vi ordentligt, men på leoparden kunde vi ana en rygg i högt gräs och lejon såg vi bara på väldigt, väldigt långt håll.
Vi hade också lärt oss att det finns något som kallas "the ugly five". Av dem prickade vi in fyra, gnu, gam, stork och vårtsvin men några hyenor såg vi aldrig.

Allmänna tips om safari
 

  • Om ni kör själva eller är med i en mindre grupp så åk till ett vattenhål och parkera. Om ni sitter här ett tag kan ni se många olika djur komma och gå, och spännande dramer utspela sig. Vi satt ganska länge vid en vacker sjö. Där kunde vi följa flodhästar i vattnet, fullt med storkar i sina bon, zebror på promenad med antiloper och krokodiler som försökte äta upp antiloperna genom en snabb attack.
  • Kreugerparken är en stor nationalpark där det finns enorma ytor för djuren att leva på, vilket kan göra att det ibland är svårt att få syn på djuren. Om du bara har en dag avsatt för safari eller om du vill vara helt säker på att få se något speciellt djur så rekommenderar vi att du besöker en "private reserv", en mindre privat park.
  • Ladda batteriet till kameran ordentligt! En powerbank kan vara bra för extra laddning.