Kapstaden - Pingviner, vin och robben island

På väg mot nya äventyr
Efter besöket i Kreugerparken körde vi raka vägen tillbaka till Johannesburg. Denna bilresan gjorde vi inga stopp för att titta på något utan bara för att handla mat. Maten åt vi i bilen så det var en ganska seg bilresa.
Väl I Johannesburg åkte vi till flygplatsen. Där sa vi hej då till Martin och tog oss mot incheckningen. För nu var det dags för oss att flyga inrikes till Kapstaden.
En lite oväntad sak som kan vara bra att känna till om du tänker resa dit var att vi inte fick ha kameran med batteriet i bagaget utan fick plocka upp dem från väskan och ha det i handbagaget.

Resan gick bra och efter några timmar landade vi i Kapstaden, och mötte vår nya guide/chaufför Carlos. En väldigt trevlig och allmänbildad man, som såg till att vårt besök i Kapstaden fick extra guldkant.

Vi upptäcker staden
Det första vi märkte var att det var kallare i Kapstaden. Vi reste i juli och det är ju sydafrikansk vinter, men både i Johannesburg och Kreugerparken hade vi kunnat ha på oss sommarkläder och temperaturen var som en svensk. Men i Kapstaden kom jeans och jacka på. Några dagar regnade det mycket och vinden gjorde att det kändes kyligt. Det faktum att det regnade gjorde lokalbefolkningen väldigt glada, eftersom det regnat ovanligt lite så att det rådde stor vattenbrist. På hotellet hade de plockat bort badkarsproppen från rummen och vi rekommenderades att spara vatten genom att dricka flaskvatten.

Efter en god natts sömn på hotellet väntade Carlos på oss för att göra en stadsrundtur. Vi skulle egentligen börjat med en tripp upp på Taffelberget men på grund av dåligt väder fick vi avstyra de planerna så länge. Istället började vi med att besöka en lokal hantverksmarknad. Den var inte så stor men vi hittade fina saker. Linda prutade friskt, medan Sara som är jättedålig på att prutade nog betalade överpris på allt. I slutändan var vi dock båda nöjda med våra köp.

Sedan begav vi oss till Malajkvarteren. Ett område där de muslimska slavarna som fördes till Sydafrika historiskt hamnade. Än idag är det ett mestadels muslimskt kvarter. Området är känt för att husen är väldigt färgglada och fina. Hela kvarteret var fyllt med turister både till fots och i buss, så vi tyckte lite synd om de som bor där. Det är ju vanliga bostadshus, så det måste kännas lite märkligt att ha folk som tar selfies på din uppfart hela dagen.
Carlos tyckte att vi skulle testa den lokala matkulturen och köpte en traditionell samosa. Det blev en stor favorit för Lucas.

Sedan tog vi oss till Old biscuit mill, en nerlagd kexfabrik som gjorts om till en cool marknad för hantverk och mat. Här är ett riktigt bra ställe för att äta lunch. Det var svårt att bestämma sig vad vi skulle äta för det fanns så mycket gott. Området runt Old biscuit mill håller på att rustas upp, så här finns trevliga affärer och caféer.

Vårt nästa mål var Waterfront. Även här ställde vädret till det för oss , eftersom vi egentligen skulle ha tagit färjan ut till Robben Island men den var inställd. Istället fick vi tid till att utforska Waterfront. Det är ett stort område med butiker, restauranger och nöjen. Kriminalitet är hög i Sydafrika och i många delar av staden är det ingen bra idé för en turist att vara ute och promenera på kvällen. Waterfront bedöms som säkert, och är därför en väldigt bra plats att besöka på kvällen (och såklart också på dagen). Här kan du äta gott, promenera omkring och se på olika uppträdanden, åka i det stora parisehjulet eller hitta på något annat trevligt.
 

Det fanns många olika typer av mat på Old biscuit mill.

Stellenbosch
Nästa morgon när Carlos hämtade upp oss var målet att ta oss till vindistriktet Stellenbosch. Denna dagen vräkte regnet ner. 
 Vi hade två vinprovningar inbokade före lunch, vilket kändes lite oroväckande. Carlos uttryckte det på följande sätt "I do all the talking in the morning, and you will do all the talking on the way back".  För alla inbladades skull var det bra att det visade sig att vi inte fick hela glas att smaka på, men det blev en hel del ändå.

Vi stannade först på en vingård som heter Anura där vi utöver vinprovning också smakade på ost och tilltugg. Utöver försäljning av gårdens viner sålde de även såser, marmelader och andra delikatesser. Efter provningen fick vi även en rundvandring nere i vinkällaren vilket var intressant.

Den andra vingården vi besökte hette Boschendal. Här fick vi smaka på ett flertal viner, samtidigt som vår kunnige sommelier berättade om gårdens viner och historia.
Båda vingårdarna var väldigt vackert belägna och vi möttes av väldigt kunnig och trevlig personal.

Tidig vinprovning på Anura.
Vi fick både ost och vin på Anura.
Det fanns goda viner och även choklad på Boschendal

Resans bästa måltid
Carlos hade tagit sig friheten att boka bord för oss för lunch på en restaurang som heter La petite ferme, och för det är vi verkligen tacksamma. Där åt vi vår absolut godaste måltid i Sydafrika och en av de godaste någonsin. Utöver att maten var väldigt god var den också otroligt vacker att titta på. Dessutom låg restaurangen i en fin miljö så vi hade vacker utsikt medan vi åt.

There is no chocolate in the chocolate!
Efter den utsökta lunck tog vi en promenad i den lilla och historiska staden Franschhoek. Där vi vi också inbokade på en chokladprovning på Huguenot chocolate factory. Vi tänkte att det skulle bli en lugn tillställning där vi skulle få lära oss lite om choklad och få smaka lite, men där trodde vi fel! Killen som höll i provningen var så otroligt rolig så att vi skrattade så att vi grät. Det blev en blandning mellan chokladprovning och stand up. Ibland gick han som John Cleese, ibland gjorde han roliga miner eller sa galna saker, samtidigt som han gjorde praliner. 
Han ville särskilt betona att vit choklad egentligen inte är choklad, därför återkom han hela tiden till "there is no chocolate in the chocolate" när han pratade om den.

Under dagen stannade vi också utanför det sista fängelset Mandela satt i och platsen han blev frigiven från. Utanför ingången finns en staty som visar Mandela med en höjd näve, precis så som han gjorde när han promenerade ut från fängelset med sin fru och höjde näven i luften.

Vi fick lära oss om chokladtillverkning.
Vår guide var otroligt rolig. Vi skrattade så vi grät samtidigt som vi fick provsmaka.

På väg mot Godahoppsudden
Dagen därpå hade vädret klarnat upp lite vilket verkade lovande för dagens utflykt till Godahoppsudden. Dessutom sa Carlos att om vi höll tidsschemat ordentligt kunde vi ge oss på ett nytt försök att ta oss upp på Taffelberget, när vi återvände till Kapstaden. 
Vi började köra längs med kusten från Kapstaden, så att vi kunde se klipporna, stränder och lyxiga hus.

Ganska snart stannade vi till vid en liten hamn. Därifrån skulle vi ta en båttur ut till Seal Island, en liten ö där det bor väldigt många sälar. Vågorna gick höga så det gällde att hålla i sig i relingen. Det var kul att se alla sälarna, men lite sorgligt när vi såg en säl som trasslat in sig i något slags nät. Tråkigt att se när människans nedskräpning skadar djuren.
 

Sen stannade vi till vid Boulders beach för att se pingviner. Där bor en hel pingvinkoloni och det var roligt roligt att se dem i frihet. De var väldigt söta och hade verkligen full fart.

Nu var vi på väg mot Godahoppsudden. Vi hade trott att det är Afrikas sydligaste punkt, och där de två världshaven möts. Det visade sig att vi hade fel. Den punkten heter Cape Agulhas och ligger en bra bit ifrån Godahoppsudden.Godahoppsudden räknas som Afrikas mest sydvästliga punkt. Men att runda Godahoppsudden var en symbolisk punkt för tidiga världsomseglare, platsen då man började vända båten och fick gott hopp för att snart ha passerat Afrika och kommit in i ett nytt hav.

Området runt Godahoppsudden visade sig vara en del av ett stort naturreservat där vilda djur går fria. Så det är värt att kika ut genom fönstret efter zebror, antiloper och apor. Vi såg ingen av dem däremot träffade vi på strutsar som var ute på promenad nära själva udden.

Här finns också två fyrar värda att titta på, en gammal och en ny. Den nya byggdes efter att skepp förlist i dåligt väder, och den gamla ansågs varit för svag. Den gamla fyren såg vi på håll. Till den nya kan man åka upp med en slags kabinbana.

Vi åt en sen lunch på ett väldigt vackert belägen fiskrestaurang nära den nya fyren. Den heter Two Oceans och även här var vi väldigt nöjda med maten. Här åt vi en två-rätters lunch och Linda passade på att äta stuts.

Nu hoppade vi in i bilen igen och Carlos satte fart tillbaka mot Kapstaden igen. Vädret var nu klart och fint och Carlos hade ringt och förhört sig om att det nu var möjlighet att ta sig upp på Taffelberget.

struts
struts
lax
lax

Kapstaden från ovan
Vart du än befinner dig i Kapstaden ser du Taffelberget som vakar över staden. För den sportige går det att promenera upp för berget längs med en vandringsled. Men de flesta, inklusive vi, åker kabinbana upp. Berget är ofta täckt av moln och kabinbanan är känslig för starka vindar, därför är det ofta omöjligt att ta sig upp. Så om detta är ett måste på din resa, så lägg in det tidigt i planerna, så att du kan flytta det till en annan dag om väderförhållandena är dåliga.

Väl uppe på toppen hade vi en fantastisk utsikt över Kapstaden och kustlinjen. Det var ganska kyligt, 4 grader, och luften var frisk. Gladast var nog Lucas, som fick syn på ett väldigt gulligt litet djur vi aldrig sett förrut, en klippgrävling. 

Eftersom kabinbanan varit avstängd i flera dagar, var det mycket folk uppe på berget, vilket märktes i kön för att ta oss nere. Vi fick stå länge och väl i kön till kabinbanan för nerfärd , och då kändes det riktigt kallt. När vi stod i kön hörde vi en siren tjuta. Carlos berättade att när den ljuder ska man omedelbart gå till kabinbanan, eftersom den betyder att mätinstrument läst av att starkare vindar är på ingång vilket kan göra nerfärd omöjlig.
Till slut kom vi ner och under färden i kabinbanan fick vi se en vacker solnedgång.

När vi vaknade nästa morgon, kändes det konstigt att tänka på att detta var vår sista dag i Sydafrika. Vi skulle på kvällen hoppa på ett flyg för att påbörja vår hemresa. Men innan dess hade vi tid för lite fler upplevelser.

Efter frukosten tog vi en taxi till Waterfront. Härifrån utgår färjan till Robben Island. Eftersom vårt förra försök till besök inte gick att genomföra på grund av vädret, hade vi bokat om biljetterna till denna förmiddag.

Robben Island är en karg ö belägen en bit utanför Kapstaden. Här fanns tidigare ett fängelse för politiska fångar, bland annat satt Nelson Mandela fängslad här i 18 år.
Efter en trevlig båtfärd steg vi iland på ön. Där vallades vi in i olika bussar. Med bussarna guidades vi runt på ön och fick berättade för oss dess hemska historia. Vi såg pingviner, gamla kanoner och en fyr samtidigt som vi fick lära oss om öns historia och vad den använts till. Den har både använts till försvar och för att förvisa människor som led av spetälska, innan det kom att byggas upp fängelse både för vanliga brott och för politiska brott. 

Efter bussturen stannade vi till vid den delen av fängelset som Nelson Mandela och de andra politiska ledarna satt. Alla guiderna som arbetar här är själva före detta politiska fångar som suttit på öns fängelse.
Här fick vi lära oss mer om hur livet var för fångarna. Både gällande tristess, straffarbete och tortyr, men också gemenskap mellan fångar och en kampanda som hölls vid liv med hjälp av nattliga "studiecirklar"

Detta var den delen av vår resa som Sara sett mest framemot, och det är verkligen värt ett besök. 
På båtturen tillbaka till Waterfront hade förmånen att få uppleva en valunge på nära håll som lekfullt hoppade längs båten. Vi blev så faschinerade av denna upplevelse att vi faktiskt glömde att ta kort, men det var en fantastisk syn.

När vi var klara med Robben Island åt vi en god lunch på en belgisk restaurang innan det var dags att så småning om bege oss till hotellet där vi fick vänta några timmar innan det var dags för avfärd mot flygplatsen och hem mot Sverige.

Tips om Kapstaden och Sydafrika
 

  • Kapstadens väder är väldigt ombytligt så besök på Robben Island och Taffelberget kan bli inställda. Om detta är något du gärna vill göra, så se till att planera in dem tidigt i programmet så att du kan vara lite flexibel om vädret blir dåligt.
  • Köp biljett till Robben Island i förväg. Det går att göra på Internet.
  • Sydafrika har ganska strikta regler för barns in och utresa. Läs på vilka regler som gäller i förväg, så att du får med rätt dokument.
  • Om du vill se mycket av Sydafrika på kort tid, så är det en bra idé att boka ett färdigt paket med guide och rundresa. Då får du uppleva mycket utan att behöva organisera så mycket själv. Men du får räkna med tidiga morgonar.
  • Vi rekommenderar verkligen en resa till Sydafrika! Det är ett vackert land med väldigt varierande natur. Det finns mängder att uppleva, se och göra. Människorna är väldigt trevliga så det blir många trevliga möten och skratt. Eftersom alla pratar engelska ( i alla fall alla som vi träffade på) är det ett enkelt land att turista i. Dessutom är det för oss svenskar ett väldigt prisvärt turistmål.
Tack Sydafrika för en trevlig resa!
Tack Sydafrika för en trevlig resa!