Barcelona med barn

Barcelona är absolut en av mina favoritstäder. När jag stiger av planet så infinner sig genast en känsla av lugn och en känsla av att komma hem. Barelona är staden som har allt. Puls, god mat, shopping, kultur, arkitektur och strandliv. Det är även en bra stad att åka till med barn och jag har skrivit ner några av de saker som jag har gjort med barnen här, bl.a djurpark, fotbollsmatch och akvarium. Nu har barnen varit med i Barcelona vid några tillfällen och gillar staden lika mycket som jag gör. Jag hoppas att du och dina barn också kommer att hitta något att göra i Barcelona. Hälsningar LInda

Då sonen älskar fotboll och FCB så var en dröm att kunna få gå på en fotbollsmatch med honom. Jag hade tidigare gått på en fotbollsmatch på Camp Nou och ville gärna att han skulle få uppleva äkta fotbollsglädje där. Jag hittade biljetter och bestämde mig att att ta med honom på match. Biljettpriser varierar mycket på vilken typ av match det är och jag har betalat mellan 700-1200 kr/biljett de gånger jag har gått. Det går dock att få tag på billigare biljetter än så. Biljetter har vi beställt på FCB:s officiella hemsida, men det finns många sidor som säljer fotbollsbiljetter. Lucas, min son, har nu varit på Camp Nou två gånger, båda gångerna med mig och Sara. Jag tror att även om vi inte vill erkänna det så har både jag och Sara funnit matcherna riktigt underhållande. Spanjorerna tar sin fotboll på allvar, och de klär upp sig inför en match och man får se allt från små barn till gamla farbrödrar och tanter som får bäras in till sin plats för att följa och heja på sitt lag. Det är verkligen en upplevelse att få se fotboll på Camp Nou och Lucas var nöjd med att få se sina stora idoler, som Messi, spela.

Då det kan bli väldigt långa köer i tunnelbanan innan match så är mitt råd att ta taxi dit. Hem är det nästan hopplöst att få taxi, så då har vi gått och ätit/druckit något efter matchen och sedan tagit tunnelbanan hem när den värsta rushen är över. Jag och Sara letade en gång enträget efter en taxi efter en fotbollsmatch, men det slutade med att vi vimsade bort oss, gick vilse och missade en fontänshow som vi se tillsammans med våra vänner. Ja, både Sara och jag har kasst lokalsinne.

Att gå på Zoo är alltid populärt med barn. Vi var väldigt positivt överaskade över djurparken i Barcelona. Det är mycket större än vad man tror när man står utanför och man kan lätt spendera en hel dag här. Inträdet kostar ca 20 euro för vuxna, 12 euro för barn och de under 3 år går in gratis. När vi var här, det var i slutet av juli och högsommar,  var det hemskt varmt och vi fick stanna ofta och fylla på med glass och vätska. Vi hade även tur som kom precis när delfinshowen skulle börja så den hann vi med att se. Det är som sagt ganska stora områden, så en vagn till småbarnen är ett måste. Man kan även hyra golfbilar och köra runt med för de som inte orkar gå hela vägen själv. Höjdpunkterna här var enligt barnen delfinerna, anacondan och aporna. Då det var så varmt så fick vi ge upp efter 7 timmar i parken och ta oss hem, så vi orkade tyvärr inte gå igenom  hela parken, men i den värmen tyckte vi ändå att barnen var fantastiska och de klagade inte en gång över att det var varmt!

L Áquarium Barcelona är också värt ett besök. Där ser du alla möjliga vattendjur, fiskar och några olika sorters hajar mm. Det finns även ett lekområde som var populärt både för små och lite större barn. De har även en cafeteria med gratis wifi och någon behöver. Det var väldigt varmt när vi stod i kön för att komma in och personalen delade ut solfjädrar till de som behövde, vilket barnen tyckte var roligt. Här spenderade vi några timmar. Inträdet kostar ca 20 euro för vuxna, för barn 5-10 år 15 euro och de mellan 3-4 år betalar 7 euro.

Vi har även gått på cirkus med barnen. Ibland kommer det en liten cirukus till stan, nere vid hamnen. Kanske mer lämpad för de lite mindre barnen, men både Lucas och Emma (Jennies dotter) tyckte att det var kul. Speciellt kul tyckte de att det var när de smet in på VIP-platserna. Jennie och jag fick vifta och grimarsera länge och väl innan de såg oss och smög tillbaka till våra lite enklare platser.

Det finns självklart massa saker du kan göra med barnen i Barcelona som inte behöver kosta en massa pengar. Att bara strosa runt på gatorna, titta i affärerna eller titta på alla som klär ut sig till "statyer" kostar inget. Att stå utanför och titta på Segrada Familia är gratis och en mäktig upplevelse. Vill man gå in kostar det pengar, men små barn brukar inte vara jättefaschinerade av kyrkor, utan det brukar räcka att se den utanpå.  Matmarknaden La Boqueria är gratis att gå in i. Barnen tyckte det var lite läskigt med fiskmarknaden och alla krabbor som levde men uppskattade chokladavdelningen och nötavdelningen. Även deras fruktsmoothies är bra och goda när det är varmt ute. Park Guell är ett perfekt ställe att ta med barnen till. Det är en stor park som till största delen är gratis. Ta med en picknick och åk dit några timmar. Några områden har de börjat ta betalt för att se men dit behöver man inte gå. Stranden Barceloneta är stor och gratis. Ibland kan det vara höga vågor och undervattenströmmar så håll koll på barnen. Vi har några favoritrestauranger nära det lilla torget Placa Reial. Där kan barnen springa runt och leka efter maten utan att man behöver vara orolig att de ska bli överkörda av bilar. 

Att äta i Barcelona är enkelt med barn, dels för att man kan beställa smårätter (tapas) att dela på eller  för att många restauranger har barnmenyer. Det finns även många cafeer och små ställen som säljer mackor, pizzabitar eller enklare saker att äta. Mattiderna är dock lite annorlunda än i Sverige och vi brukar gå ut och äta middag vid 21-tiden vilket kan vara svårt för små barn. Det går självklart att äta tidigare men oftast är vi i full gång med aktiviteter till sju och sedan innan alla har duschat och gjort iordning sig inför middagen brukar klockan blir nio. 

Det finns nog massa mer saker man kan göra i Barcelona men de får jag utforska nästa gång jag åker dit tillsammans med barnen.

kommentarer.

LÄNKAR