florida/disneyworld/miami.

Det kändes spännande att packa väskan med barnen inför vår resa till Florida. Den skulle innehålla en resa till Orlando, där vi skulle besöka Universal Studios och Disneyland. Sedan skulle vi vidare till Miami några dagar. Vi var alla glada och förväntansfulla inför denna resa.

Det hela började egentligen med att jag, Linda, hittade billiga flygbiljetter till Miami. Jag fick för mig att skicka ett meddelande till Sara och fråga om hon ville haka på. Även min syster, Marie, ville hänga med. Så lite spontant köpte vi fem flygbiljetter till Orlando med hemresa från Miami, med avresa i feb 2016. Sedan började själva planeringen inför resan. Det vi då fick lära oss är att det är bättre att planera resan innan du bokar flygbiljetter eftersom vi märkte att  det inte är billigt att åka till Disneyparker och att bo i Miami. Vår resa blev alltså lite mer kostsam än vad vi räknat med men i slutändan kan vi nog konstatera att det var värt det.

Själva flygresan gick bra men det var lite jobbigt för barnen då det blev två mellanlandningar. Själva mellanlandningarna är inget problem men passkontrollerna kan vara en utdragen process med långa köer. Eftersom vi skulle till USA hade vi ansökt om ESTA-tilltånd innan, som är ett inresetillstånd som man måste ha för att åka till USA. Det går att ansöka om på nätet. Se upp så ni inte använder er av privata arrangörer, då då lägger på saftiga kostnader för tillståndet.

Mellanlandning i New York

Väl framme i Orlando skulle vi hämta upp vår bil som vi beställd hemifrån via Alamo. Det var lång kö till biluthyrningen och jag som är vän av ordning hade önskat att de hade en kö för de som redan förbeställt sin bil men det var bara att ställa sig i kön. Då jag hade blivit utsedd till chaufför var jag lite nervös. Köra bil kan jag men med mitt usla lokalsinne kör jag vilse överallt. Sara är ju inte heller så mkt till hjälp. Bilen vi hyrt hade inbyggd GPS men det hindrade dock inte oss från att köra fel vid flera tillfällen. Det är tur att vägarna är breda och att det finns massor av ställen att göra sk. "U-turns" på.  Bilen var stor och rymlig och vi kände oss redo för vårt äventyr när vi styrde mot vårt lägenhetshotell.

Vår hyrbil, en Chevrolet Tahoe

I Orlando är både hotell och lägenhetshotell relativt billigt. Vi hittade ett lägenhetshotell, Blue Heron Beach, som låg nära restauranger och inte lång körväg från parkerna. Incheckningen gick smidigt och lägenheten var stor och rymlig med två sovrum, två stora badrum, en extra våningsäng inbyggd i hallen, ett kombinerat vardagsrum och kök och otroligt vacker utsikt över en sjö. Men som alltid, spenderar vi lite tid på boendet och mer tid med aktiviteter så vi hann knappt sitta ner i soffan eller använda köket, så det kändes nästan lite överflödigt. Hotellet hade även två pooler som barnen kunde bada i. Första kvällen var vi så trötta så marken gungade under våra fötter så vi gick till pizzerian som låg nära hotellet där vi åt en pizzabuffé som var helt ok. Sedan var det dags för sängen.

Då vi alla led av jetlag,  vaknade vi 04 på morgonen och var pigga allihopa. Vi försökte ligga kvar i sängen till kl. 06, men sedan gick vi upp. Frukost åt vi på det närliggande Subway. Därefter tog vi bilen för att åka till vår första park, Universal Studios. Vi hade köpt biljetter i förväg genom deras hemsida och fått dom hemskickade, vilket var smidigt. Vi valde "park to park"-biljetter då man kan ta sig till båda parkerna som finns i Universal. Detta för att kunna åka Hogwartsexpressen då det stora dragplåstret var just Harry Potter-världen som både vi vuxna och barn såg fram emot. Att parkera vid parken var enkelt då man vid infarten till parkeringen kunde välja på olika typer av parkering. Vi betalade lite extra för att komma så nära parken som möjligt.

Vi hade laddat ner universal Studios-appen till våra telefoner där man kan se kartor och kötider. Då vi inte åkte under högsäsong var inte köerna särskilt långa men åker man under högsäsong så ska man nog köpa till expresskort, där man kan gå i en "snabbare kö". Vi hade läst att det bästa var att gå direkt till Harry Potter delen av parken då det var högst risk för långa köer där. Inne i parken tog vi därför sikte mot den delen det första vi gjorde. Vi blev överväldigade över hur bra de hade gjort det. Vi började med att växla pengar i Gringottsbanken. De pengarna kan du sedan använda i affärerna eller i restaurangerna.

Sedan betade vi  åkattraktionerna en efter en. Stackars Saga, 5 år, hon fick åka en 3D åktur som både var snabb och läskig (läs gärna vår Disneyresa till Paris då Saga fick åka "Hitta Nemo). Men det fanns åkattraktioner för alla åldrar i parken. På Olliviander´s  såg vi  även en "show" hur man hittar rätt trollstav just för dig och där kunde man sedan kunde köpa trollstavar. Vi köpte varsin till barnen och trollstavarna  var interaktiva så de kunde gå runt med en karta och trolla lite här och där. Eftersom vi hade begränsat med tid hann de tyvärr inte trolla på mer än 2-3 ställen, men annars är det en kul grej för barnen att göra. Hogwartsexpressen var också något som barnen uppskattade.

Ugglan Hedvig.
Många trollstavar fanns det.

Det finns många matställen och fikaställen vilket är bra då man faktiskt blir hungrig av att vara ute en hel dag. Framåt kvällen hade vi några saker vi inte hunnit med men det började mörkna och parken stängde snart så vi fick konstatera att man skulle behöva två dagar för att hinna med allt, då en dag var i kortaste laget. Vi tog bilen och for hemåt. Innan vi åkte till hotellet stannade vi till på en hamburgerestaurang och åt otroligt smaskiga hamburgare. Tyvärr somnade barnen vid matbordet (båda trötta av jetlag och dessutom hade vi vaknat tidigt) så de fick inte i sig så mycket mat. Vi skulle komma att se många barn som sov vid matborden på de olika restaurangerna i Orlando, helt utmattade av dagens aktiviteter.

Nästa dag var det dags för Disneyland och parken Magic Kingdom. Det finns mängder av parker att välja på och du kan lätt spendera en vecka och besöka olika parker varje dag. Vi hade läst att det inte gick att parkera nära parken så därför hade vi bokat in oss på hotellets gratistransfer till Ecpot Center där man sedan fick ta sig via buss till en plats där man antingen kunde fortsätta via ett tåg eller färja till parken. Vi valde tåget och det gick väldigt smidigt att ta sig till ingången och vi hade tur för  det var ingen kö in heller. Även hit hade vi beställt biljetter hemifrån och det var bara att stämpla dom och gå in. Detta var en stor park och även här kan man nog lätt spendera två dagar. Vi hade dock bara köpt ett endagarspass så vi fick göra det mesta i effektivt tempo. Här fanns attraktioner för alla åldrar och båda barnen var mycket nöjda med utbudet. Favoriten var dock berg och dalbanan som gick i en gruva. Vi såg även paraden som var mycket väl genomförd. Det var inte så långa köer men det som var längst kö var till att fotograferas med de olika Disneyfigurerna. Som tur var ville ingen av barnen göra det, så de köerna slapp vi ställa oss i. Vi var kvar i parken tills den stängde och vi hann med sista shuttlebussen hem till hotellet.

Tredje dagen hade vi bestämt oss för shopping. Då det finns bra outletshopping i Orlando så begav vi oss till Premium Outlet som bara låg 7-10 min körväg från hotellet. Där spenderade vi en heldag med massor av shopping. Barnen som inte är så förtjusta i shopping tyckte väl inte att det här var det roligaste de har varit med om.Dock fick de en helt ny garderob, vilket uppskattades när vi kom hem till Sverige. På eftermiddagen hann de med ett dopp i poolen innan vi skulle iväg och äta middag.

Efter ett dopp i poolen var det dags att göra iordning sig för middagen. Vi hade bokat bord på The Boathouse, en restaurang i  området Disney Springs.Vill man kan man på restaurangen boka en tur i amfibiebilar som åker precis utanför restaurangen.  Då det var en hel del vägarbeten så tog resan dit mycket längre tid än vi tänkt, dessutom låg parkeringen långt ifrån restaurangen så i panik fick vi ringa restaurangen för att inte bli av med bordet och springa allt vad vi kunde med barnen hängandes efter oss. Den långa springturen var dock värt besöket. Restauranngen var jättemysig och maten var toppen! Vi beställde in en stor glasstårta till efterrätt som vi delade på allihop. Efter middagen tog vi oss en promenad i området, lyssnade på rapbattle och bara njöt av allt folk. På vägen hem hittade vi en fotbollsaffär och Lucas fick köpt nya fotbollsskor som precis hade släppts i handeln. Mätta och nöjda gav vi oss hem till hotellet vid midnatt.

Maten på The Boathouse var riktigt bra.
En efterrätt som alla kunde äta på.

Till barnens stora förtvivlan hann vi inte handla klart dagen innan så det fick bli ännu en sväng till outlet-butikerna. Vi lovade dock att vi skulle bada lite längre i poolen denna dag. Ett tips är att åka dit precis till de öppnar då man lätt får parkering. Senare på dagen är parkeringsplatserna hårdvaluta. Eftersom vi vuxna har svart bälte i shopping kan vi hålla på i evigheter med denna sport. Ett tips är att köpa kläder till barnen i flera storlekar så de har några år framöver. Märken som Ralph Lauren, Tommy Hilfiger, Guess, Converse, Vans, Gant mm. är mycket billigare här än i Sverige. Det finns även en foodcourt här så det är inte svårt att hitta något för alla att äta när man är sugen på mat.

Vi hann dock med poolhäng också. På kvällen tänkte vi äta på någon av restaurangerna i närheten. Vi hade, dumt nog,  inte bokat bord men tänkte att vi chansade på att få plats ändå. När vi frågade om det gick att gå så insåg vi att i USA går man inte så ofta, utan de flesta tar bil överallt. Det var många som tittade konstigt på oss när vi gick iväg och vi såg inte en enda person som gick på gångbanorna (det fanns iaf gångbanor). Eftersom inte folk går så ofta så fanns det inga ingångar till restaurangerna den vägen utan vi fick ta oss in via buskar och in på parkeringen och därifrån kunde vi komma till ingången. Att boka bord är nog att rekomendera då det var väldigt långa köer till alla restauranger. Till slut hittade vi ett ställe där vi skulle kunna få ett bord inom 45 min. Det var bara att sitta ner och vänta.....
Även här var det värt att vänta. Maten var otroligt god, de hade specialiserat sig på fiskrätter. Sara och jag tog ostron som förrätt eftersom vi egentligen hade velat åka till en ostronbar, men inte hunnit. Det var nu  ganska sent och barnen höll på att somna vid bordet ett antal gånger innan maten kom. När vi ätit färdigt fick det bli raka vägen till hotellet. Nästa dag skulle vi köra ner till Miami och vi behövde packa ihop våra väskor med alla nyinköpta varor.

Kom tidigt för att få parkering.
Shoppingdag 2
Äntligen ostron!

Vi gick upp tidigt på morgonen för att köra ner till Miami. Jag hade blivit förvarnad att det kunde vara mycket trafik, och långa köer, men även här hade vi tur. Det var knappt någon trafik och vi stannade en timma och åt lunch efter halva resan. Allt som allt körde vi från Orlando till Miami på drygt 4 timmar (inklusive lunch). Vi hade bokat hotell på South Beach och det var en härlig känsla när vi körde över bron och närmade oss vårt hotell.

Hotellen i South Beach är inte billiga, så boka i tid om ni inte har obegränsat med pengar. Vi hittade ett ganska enkelt hotell, Courtyard Mariott South Beach, men som hade ett fantastiskt läge med närhet till stranden, restauranger och affärer. När vi chekat in på hotellet åkte jag och Sara och lämnade hyrbilen då vi inte behövde bil i Miami eftersom vi bodde så centralt. Första dagen i Miami var vi lite trötta så det fick bli en promenad till stranden och  lite bad i poolen innan vi gick ut för att äta middag. Det blev middag på ett nudelhak, precis bredvid hotellet. Man kunde själv välja vad man ville ha och gjorde sitt eget "nudelpaket". Det var ett populärt ställe så det var inte helt enkelt att hitta sittplats. Men nudlarna var fantastiskt goda! Efter maten gick barnen med Marie till hotellet och jag och Sara gick ut och tog en drink på Spanska gatan, som är en restauranggata, som också ligger nära  hotellet. Nästkommande dag skulle vi åka till Key West så det var läge att lägga sig i tid.

Resan till Key West hade vi redan bokat hemifrån via Viator. Det är enkelt att boka utflykter där och det har vi gjort ex. i Barcelona. Vi blev upphämtade med buss vid hotellet och sedan var det en ganska lång bussresa innan vi var framme. Resan är dock vacker och man kör över 42 broar, och 43 öar på vägen till Key West. Vi körde förbi den kända "Seven Mile Bridge" som har figurerat i flera serier och tv-filmer. Väl framme tog vi det lugnt. Vi strosade runt hela dagen, shoppade i affärer, åt lunch och middag, åt deras kända Key Lime Pie, och vi gjorde även ett besök i den kända baren Sloppy Joe, känt som författaren Hemingways favoritbar. Eftersom musiken var så hög där inne gick vi till en annan bar och satte oss med barnen. Lucas tyckte det var roligt eftersom det hängde fullt med bh:ar i taket. Vi träffade även på en kollega till mig och hans familj i Key West vilket var roligt. Lucas fick även köpt en emoji-kudde i form av en bajskorv så han tyckte dagen var lyckad. Saga tyckte det var roligare att jaga de frigående hönsen man kan hitta vid torget.

Jag och kollegan Nisse.
En cool bar.

Även här hade vi nog lite kort om tid. Hade jag kunnat göra om det så hade vi bokat en övernattning eller två här för att slippa att stressa sig igenom staden. Det är något vi får ta med oss till nästa resa att man behöver nog dubbelt så mycket tid än vad vi hade. Men vi var nöjda med dagen och det var skönt att på kvällen sätta sig på bussen för avfärd hemåt. Nästa dag var en utflykt till Everglades inplanerad och som vanligt behövde vi därför komma i säng så vi skulle orka med nästa dags aktiviteter.

Nu kom dagen som barnen hade väntat på. En tur till nationalparken Everglades och träff med alligatorerna. Även den här resan hade vi förbokat hemifrån. Vi blev upplockade på förmiddagen på hotellet och därefter åkte vi mot nästa äventyr.

Det var spännande att få sätta sig i en öppen båt, sk airboat,  för att ge sig ut på alligatorjakt. Båtens motorer lät otroligt högt och som tur var kunde vi köpa öronproppar på plats vilket verkligen behövs. Det var en skön känsla att åka runt i vattnet och spana efter alligatorer och vi hade tur som fick se massor! Höjdpunkten var nog när vi fick möjlighet att hålla i en liten alligatorunge. Saga ville inte, men Lucas bestämde sig för att prova. Jag fick en tillsägelse av vakten när jag började pussa alligatorn, vilket man tydligen inte fick då även små alligatorer kunde bitas ordentligt.

Efter utflykten till Everglades var vi vrålhungriga. Vi hade hittat ett tips om ett "riktigt" diner, 11 street diner, som inte låg så långt ifrån vårt hotell så vi bad busschauffören att släppa av oss inte långt därifrån. Det var ett riktigt mysigt diner med allt från frukost till lunch till middag. Lucas hade längtat efter att få äta calamares och här kunde han beställa in en förrätt med calamares. Portionerna är gigantiska så en förrätt är som en hel måltid.

Efter lunchen skulle vi gå mot vårt hotell. Då fick jag syn på skylten "Love, Hate Tattoo". För er som sett serien Miami Ink är det här den riktiga tatueringsstudion. Jag var ju helt enkelt tvungen att gå in och se om de hade någon drop in tid för en tatuering. Jag hade tur och fick gjort mig en tatuering av Darren Brass och min dröm hade nu gått i uppfyllelse. Vill man ha en tatuering av Ami James får man boka i förväg.  Barnen suckade lite men väntade snällt, tills Sara erbjöd sig att ta med barnen till poolen. Då övergav de mig.På kvällen hamnade vi på en argentinsk restaurang, som hade fantastiskt kött! Restaurangen heter Maya Tapas and Grill, och ligger inte inte långt ifrån vårt hotell, på en gata med massor av olika typer av restauranger. Ett tips för er som är hungriga. Jag tog en "mindre" köttbit, den visade sig vara på 400 gr. När de andra gick till hotellet gick Sara och jag vidare för att ta några drinkar i Miamis nattliv.

Nu har vi kommit till vår sista heldag i Miami. Dagarna gick fort, alldeles för fort. Denna dag hade vi bestämt oss för att ta det lugnt. Vi började med en promenad längs gatan i Art Deco kvarteren för att sedan gå till stranden. Äntligen fick barnen bada i havet. Det blev  några sköna timmar vid stranden innan vi blev hungriga och ville äta lunch.

Lunchen intogs på en mexikansk restaurang. Den var väldigt väl anpassad för barn och det var som ett helt barnkalas från början tilll slut. Personalen spexade hela tiden, blåste upp ballonger till barnen, anordnade lekar för vuxna och barn och det var ett väldigt håll igång. Vill du äta din mat i lugn och ro är inte detta stället för dig.....

Efter lunchen ville barnen bada i poolen. Vi solade en stund och sedan ville jag och Sara gå en sista shoppingrunda innan vi skulle åka hem. Det blev lite fler skor inköpta samt underkläder på Victoria Secret, som också är mycket billigare i USA.  Middag åt vi på Spanska gatan och efter middagen blev det några drinkar eftesom det var vår sista kväll i Miami, innan vi återigen begav oss till hotellet.

poolhäng sista dagen i Miami

Så kom hemresedagen. Det är alltid sorgligt men ändå lite skönt när man ska resa hem. Eftersom planet inte gick tidigt på morgonen packade vi våra väskor och gick iväg till diner 11 för att äta en rejäl frukost. Vi fick en fantastisk resa till Orlando och Miami, och det vi tog med oss var att man behöver mer tid än vad man tror, en rejäl reskassa då pengarna fullkomligt rinner iväg (beror kanske på hur mycket man shoppar också) och håll koll på ditt betalkort om du använder det. Marie blev skimmad så lämna aldrig ifrån dig kortet utan uppsikt!Med många nya reseminnen och många nya klädesplagg satte vi av mot flygplatsen och transporten hem mot Sverige.

Jag hoppas att du fått lite inspiration om du har tänkt att göra en resa till Miami. Hälsningar Linda

frukost på diner 11