London på begränsad budget
 

Det är relativt enkelt att hitta prisvänligt flyg till London. Speciellt om du är ute i god tid, eller kan tänka dig att resa på vardagar.
 Hela staden är full av hotell i alla prisklasser, så även boende kan du relativt enkelt finna till ett överkomligt pris. Även om man kanske ska passa sig för de allra billigaste. Av egen erfarenhet vet jag att du då kan hamna i ett mögelluktande rum, stort som en halv skokartong med kackerlackor som springer och gömmer sig bakom toalettstolen.

Som sagt kan du relativt lätt boka flyg och hotell utan att totalt tömma spargrisen. Men väl på plats i London rinner lätt pengarna fort från fickor och plånbok. Det finns så mycket att göra, så mycket att shoppa och ett fantastiskt utbud av restauranger.

Har själv tillbringat mycket tid i London när min ekonomiska situation inte varit på topp. Bland annat bodde jag delvis i nordvästra London under en tid när jag var tjänstledig från mitt jobb och studerade. Då gällde det att vara kreativ för att ha råd med mat och räkningar, men samtidigt kunna uppleva utbudet av allt roligt som finns att utforska i London.

Så här kommer mina bästa budget tips för att få ut så mycket som möjligt av din Londonresa även om din budget är begränsad:

 •   Om du flugit med Ryanair så har du hamnat på Stansted. Nu gäller det att ta dig in till London så att du kan börja semestern på allvar. Dyrast är tåget Stansted express. Bussen tar lite längre tid än tåget men är mer prisvärt. Om du väljer att ta bussen finns det två alternativ, Terravision och National express. Jag rekommenderar National express. Om du sparar biljetten kan du använda den för att få halva priset (2 för 1) på en mängd olika sevärdheter. 
 •  Nu har du kommit fram till London, och självklart vill du nu uppleva allt vad denna fantastiska staden har att erbjuda. Så ge dig ut och utforska! Det finns flera guidade promenadturer som är gratis. Man promenerar runt med guide i ca 3 timmar och ser de allra främsta sevärdheterna.Om du är nöjd med turen tar guiden tacksamt emot dricks. Guiderna brukar vara väldigt duktiga och du får en bra överblick över Londons mest kända sevärdheter. Om du googlar ”free walking tour London” får du upp flera företag som ordnar gratis guidningar. De har lite olika mötesplatser och starttider. Jag rekomenderar Sandemans .
 • För att ta sig runt i London bör du skaffa dig ett Oyster card. Ett plastkort du använder som betalning när du åker kollektivtrafik. Du betalar en liten pant för kortet men det blir utan tvekan billigare än enkelbiljetter. Du kan ladda på ditt kort efter hand på alla tunnelbanestationer och i de flesta kiosker. Tänk på att det är dyrare att åka tunnelbana än att åka buss.
 • Om du vill gå på bio är det bäst att hålla sig borta från de mest centrala delarna av staden. Om du besöker de stora kedjorna Vue och Odeon har de olika priser för samma film beroende på vilken biograf du besöker. Exempelvis är det 2 pund dyrare att se en fim som visas på Vue Picadilly, än att se samma film på Vue Shepards bush.
 • Jag älskar att se på film så här kommer ett biotips till. Om du besöker the Gate cinema vid Notting Hill gate, så har de extra bra priser på måndagar. Då kostar en biljett bara 7 pund.
 • Ät street food! Om du besöker någon av alla marknader så brukar det finnas food trucks och marknadsstånd med mat från alla världens hörn. För runt 6 pund kan du få en good och mättande lunch.
 • Självklart vill du shoppa när du är i London. Har du begränsad budget satsa på vintage. Det finns en mängd charity shops som drivs av diverse välgörenhetsorganisationen. Allt från Cancer relief till Oxfam. Här kan du hitta stort och smått, både kläder och inredning. 
 •  Poundland är namnet på en affärer som finns på de flesta huvudgator i de flesta stadsdelar. Det finns andra liknande affärer med andra namn. Deras affärsidéer är att allt i butiken kostar ett pund. Ett perfekt ställe att köpa godis och hygienprodukter. Dessutom kan du hitta roliga prylar till inredning, pyssel och presenter.
 • TKmaxx är min favoritaffär i London. Den finns på ett flertal ställen. Det är en slags outletkedja som säljer märkeskläder och andra märkesvaror till ett bra pris. Att besöka TKmaxx kräver ett visst tålamod. Kom gärna mätt och utvilad. Det finns ofta bara ett ex av varje plagg och kläderna är sorterade efter storlek. Som sagt behöver du en god portion tålamod, men du kan verkligen göra fynd. 
 •  För att verkligen uppleva London från sin bästa sida. Ta en picknick i parken. Jag älskar Holland Park, men staden är full av vackra parker. Köp med dig lite mumsigt från någon av matkedjorna ex.Tesco, Sainsburys el Waitrose. Sen är det bara att slå sig ner i valfri park, mumsa och titta på folk.
 • London är verkligen en museistad. De flesta museum i London är gratis och många är väldigt bra och stora. Mina favoriter är Natural History museum och Science museum, som båda ligger i Knightsbridge.
 •  Runt jul brukar de ha något som heter Winter Wonderland i Hyde park. Att åka karusell och mumsa kanderade mandlar kostar såklart, men vill du bara promenera runt och titta så är det gratis och det ger en god portion julstämning.
 • Restaurangkedjan Pizza express är trevlig. Namnet låter som ett lokalt pizzahak, men låt inte namnet lura dig. De är riktiga restauranger, med god mat och trevlig inredning. Om du kikar in på deras hemsida har de ofta erbjudande med olika kuponger att skriva ut.
 • Generellt sett gäller regeln, ju mera centralt du kommer ju dyrare blir det för dig. Om du håller dig ifrån de centrala delarna kan du ofta äta middag på restaurang eller pub till hyfsat pris.
 • Churchill Arms är en otroligt vacker pub, i närheten av Notting Hill gate. I stort sett är hela byggnaden täckt av blommor. Väl inne på puben finns dels en klassisk pubdel men även en trevlig och prisvärd thailändsk restaurang.
 • Voice map har tagit fram en audioguide att ladda ner. Där guidas man runt av skådespelaren Ian mcKellen i West end. Totalt sett promenerar man runt 3 kilometer, samtidigt som man hör ”Gandalfs” betryggande stämma i lurarna. Jag tyckte det var jättetrevligt. Inser dock att jag ibland måste sett väldigt märklig ut. När jag stod i en i övrigt öde gränd och hörde på spännande historier om skådespelare från förr, dök de upp två kockar från en närliggande restaurang ute på rökpaus. De tittade förbryllat på mig, när jag till synes planlöst stod och tittade rätt fram i en öde gränd i flera minuter. Alltid kan man ju glädja någon!

 
Det var alla tips jag kom på för tillfället. Hoppas du kan ha glädje av dem och att du får ett härligt Londonbesök.

Hälsningar från Sara