Så får du ihop pengar för att resa

Jag älskar att resa och tar chansen att komma iväg så ofta jag kan och har råd. Att resa kostar ju alltid pengar, och det är självklart lättast för den som har fast jobb. Men även när jag var student och när jag arbetade deltid lyckades jag komma iväg på resor. Här kommer mina bästa tips både för att spara ihop pengar till resebudget, och hur man kan komma lite billigare undan på resan.
Hoppas det kan hjälpa dig iväg på roliga äventyr!

Hälsningar Sara

Reslust är härligt! Tyvärr är det inte alltid så lätt att få råd att resa.
Om du vill shoppa loss på resan, gäller det att ha sparat och sparat innan resan
Om du vill shoppa loss på resan, gäller det att ha sparat och sparat innan resan

Spara pengar på flera sätt
Det är inte alltid lätt att spara,men jag har funnit att de pengar som är lättast att spara är de du aldrig ser. Jag klarar inte av att spara de pengarna som finns kvar på kontot när månaden är slut. Detta av den enkla anledningen att det sällan finns några kvar. De pengarna har försvunnit till nödvändiga och onödiga utgifter. Så istället gör jag så här:

 

 • Skaffa ett sparkonto som du döper till "kul och resor", "packa resväskan" eller något annat inspirerande. Flytta över pengar från ditt lönekonto till sparkontot, så fort du får lön eller studiemedel. Har du väldigt begränsad budget kanske du i alla fall för över 100kr i månaden. Har du råd med mer, för du över mer. Det viktigaste är att du sparar varje månad, för många bäckar små kommer leda fram till din resa.
 • Plocka fram en gammal spargris, fin burk eller liknande. Den är till för femkronor och tiokronor. När plånboken känns lite tung, ser du om där ligger femmor eller tior som istället flyttar ner i din burk. Själv har jag en urgullig spargris som jag fick när jag var liten. Det tog ungefär tre år av sparande innan den var full, men i somras var det dags. När jag vände den upp och ner skramlade det ut 2500kr, som fick bli min reskassa till Italienresa. 
 • Betala för mycket skatt! Det låter kanske snurrigt men för mig är det ett perfekt sätt att spara. Jag märker inte av att några pengar försvinner, och lagom till midsommar dyker det upp en klumpsumma. Den kan till exempel användas till att boka en resa, ha som resebudget eller föra in på sparkontot. I min kommun har vi en skattesats på 32,92% men jag betalar istället 35% i skatt. De pengarna jag får tillbaka på skatten betalar de flera av årets resor för mig. Om du vill prova så kontakta din löneavdelning och meddela att du vill betala mer i skatt. 2% som jag betalar kan vara mycket för vissa, men kanske kan du avvara 200kr per månad?

Lev billigt!
Självklart är det lättare sagt än gjort, men det finns knep att pröva.

 • Handla på Tradera och Blocket. För egen del köper jag de flesta kläder på Tradera, en del begagnat men det mesta helt nytt men till ett väldigt bra pris.  Så om det är något speciellt du planerar att köpa, se först om det finns på någon av dessa sajter eller liknande.
 • Sälj saker du inte använder eller inte behöver. På så sätt får du in extrapengar utan alltför mycket ansträngning.
 • Prenumerera på tidningar. Kanske att du tycker att det låter konstigt, men knepet är premierna. Oftast kan du hitta billiga erbjudande för tidningsprenumerationer med premier som biobiljetter, body shop-produkter, träningskläder osv. Utöver att du får tidningar att läsa så har du två användningsområden för premierna. Antingen använder du dem själv och sparar in på att du får billigare biobesök eller inte behöver köpa skönhetsprodukter. Eller också ger du bort dem som presenter vid jul eller födelsedag, och på så sätt behöver du inte lägga dyra pengar på presenter.

Var lojal!

Det kan löna sig att vara lojal mot ett företag eller bokningssajt. Om du till exempel bokar hotell med Hotels.com får du en natt gratis, om du har bott eller bokat tio hotellnätter. Du behöver alltså inte ha bott i rummet själv, men det måste vara du som bokat det. Så om ni är flera som ska åka på gemensam resa, så erbjud dig att boka för er alla. På så sätt kommer du flera steg närmare din gratisnatt. Eller erbjud dig att hjälpa dina föräldrar eller andra släktingar med bokningen. På så sätt får de hjälp och kan känna sig trygga med bokningen, samtidigt som du tar ett steg närmare en minisemester.

De stora flygbolagen hänger ihop i olika allianser. Det kan du ha glädje av om du samlar flygpoäng. Om du till exempel skaffar SAS-eurobonus kan du samla poäng med en mängd bolag, exempelvis Lufthansa, United airlines och Turkish airlines. Jag kan vara ärlig och säga att det är verkligen inget enkelt projekt att samla flygpoäng, men reser du relativt mycket är det absolut värt ett försök. En gång har jag lyckats få ihop till en gratisresa med SAS och då var jag såklart helnöjd!

Vissa hotellkedjor har också lojalitetsprogram, så det kan vara värt att undersöka.

Val av resmål och tid
Vilket resmål du väljer avgör också hur dyr resan kommer att bli.

 • Allra bäst, trevligast och billigast blir det om du hälsar på en vän eller släkting. Så om du har en vän eller släkting som bor långt bort, så ta chansen att åka och hälsa på. På så sätt får du garanterat trevligt sällskap och tips på saker att se och göra av någon som har lokalkännedom. Dessutom kanske du får möjlighet att bo gratis.
 • Om du har möjlighet att resa på vardagar blir det ofta billigare. Enligt min erfarenhet är det princip alltid dyrare om du reser hem på en söndag.
 • Håll utkik efter lågprisbolagen, då kanske du kan hitta en väldigt prisvärd resa till en stad du annars inte skulle besöka. Om du är flexibel med resdatum, och om du bokar i god tid kan du ofta hitta väldigt bra priser.
 • Om du undviker högsäsong kan du komma billigare undan både med hotellpriser och pris för tåg eller flyg.

Väl på resan

 • På många resmål finns det gratis guidade turer. Det brukar vara en tretimmars promenad som ger en bra överblick av staden och dess sevärdheter. Guiderna är väldigt tacksamma för dricks om du är nöjd med turen. Jag har gått sådana turer i flera länder och städer (ex London, Barcelona, Edinburgh, Vancouver)och det har alltid hållt hög kvalitet. För att se om det finns gratis guidade turer på ditt resmål så googla "free walking tour" tillsammams med namnet på ditt resmål.
 • I många städer kan man köpa ett slags kort, som när man köpt det ger inträde till en mängd attraktioner. I Miami till exempel köpte vi GoMiami-kort vilket gjorde att vi kunde besöka Everglades och Key west till ett bättre pris. Om man gör många aktiviteter på en dag kan du verkligen spara pengar med hjälp av ett liknande kort. Googla "discount card" och stadens namn så kan du hitta om det finns ett sådant kort på ditt resmål, och vad det i så fall ger tillgång till.
 • Om det är något speciellt som du vill se eller göra på ditt resmål, är det värt att köpa biljetter i förväg. Ofta blir det billigare om du köper biljetterna i förväg, och du slipper långa köer
Efter att ha levt på havregrynsgröt och sparat länge, bär det förhoppningsvis äntligen av på resa.
Efter att ha levt på havregrynsgröt och sparat länge, bär det förhoppningsvis äntligen av på resa.